News55

Inget bygglov till lyxlägenheterna idag

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 05 juni 2018

Biografen Penthouses får inget bygglov som det ser ut idag. Det säger Stadsbyggnadskontoret.

ANNONS
ANNONS

E55 har de senaste dagarna berättat om flera oklarheter när det gäller Biografen Penthouses. Förutom att Axxonen som ska ha köpt det lyxiga bostadsprojektet från Oscar Properties för dryga 125 miljoner kronor meddelat sina investerare att man inte överlever i rådande marknad utan avvecklar sin verksamhet så stämmer inte detaljplanen längre.

Den del av föreningen Biografens mark som Oscar Properties gav bort gratis till Stockholm stad för att få en detaljplan för påbyggnaden av fastigheten Ruddammen 29 är inte längre aktuell. Parkmarken som finns i detaljplanen finns inte i verkligheten. Som E55 har kunnat berätta har en miss gjort att avtalet inte längre är giltigt. Något som Stockholm stad också bekräftat.

–Avtalet har förfallit. Det finns ingen överenskommelse längre, sa Kajsa Ek, enhetschef på Exploateringskontoret till E55 i slutet på förra veckan.

Men det finns fler oklarheter, som den byggrätt som Oscar Properties sålde till Axxonen. Oscar Properties missade nämligen att ansöka om så kallad fastighetsbildning hos Lantmäteriet i tid. För att försöka rädda situationen fick man två medlemmar ur styrelsen att bekräfta affären ett par år senare. Men det kan vara så att det är ogiltigt eftersom en väsentlig förändring i föreningen kräver ett föreningsstämmobeslut.

–Sälj av del av fastigheten är sannolikt en väsentlig förändring av föreningens hus eller mark. Så om det inte står annat i stadgarna bör en föreningsstämma krävas, har David Suomalainen jurist på inskrivningsmyndigheten på Lantmäteriet förklarat.

Inget bygglov

På Stadsbyggnadskontoret är man tydlig med att det inte blir något bygglov för Biografen Penthouses i dagsläget.

–Vi ger inte bygglov förrän fastighetsregleringen och fastighetsbildningen är klar, säger Mansour Baghchesara till E55. Han handlägger ärendet hos Stadsbyggnadskontoret.

ANNONS

Redan förra året bad han Oscar Properties om kompletteringar eftersom det saknades handlingar.

–Ett bygglov måste hålla vid en överprövning om det blir överklagat. Så parterna måste lösa allt först, säger Mansour Baghchesara till E55.

E55 har sökt Oscar Properties.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS