News55

"Jag betalar gärna skatt – men då vill jag ha något för pengarna"

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 feb. 2018

Bernt Filipson, 79, har inte rätt till sjukvård. Han är en av drygt 150 000 pensionärer som bor utomlands och har svensk pension. Men trots att han betalar skatt i Sverige har han inte rätt till samma förmåner som andra skattebetalare.

ANNONS
ANNONS

Totalt betalar nästan 200 000 utlandssvenskar den särskilda SINK-skatten på 25 procent, som staten får in närmare 2 miljarder kronor på varje år. Nu när skatten höjts väntas den summan stiga. Men de som betalar in miljarderna åtnjuter inte samma rättigheter som andra skattebetalare.

Bernt Filipson, 79 år, var på semester i Thailand för 15 år sedan och resan varar än. Han valde att bosätta sig i landet. Som pensionär lever han på runt 13 000 kronor i månaden, ibland får han knappt ett par tusen över efter alla utgifter. Att ha råd med en sjukförsäkring är därför otänkbart.

– Jag hade en försäkring i 12 år, men försäkringen steg från år till år, varför jag till slut sa upp den. Premien var då uppe i närmre 70 000 bath per år, berättar Bernt Filipson för E55.

70 000 bath motsvarar nästan 17 000 kronor om året, vilket blev omkring 1 400 kronor per månad. Något som Bernt Filipson inte hade råd med. Istället försöker han nu att spara lite de månaderna pengarna räcker till, ifall han skulle behöva sjukvård.

– De pengarna kommer ju förstås inte att räcka långt, om det skulle hända något större och allvarligare olycka. Med andra ord, då är jag körd, berättar Bernt Filipson.

Bernt Filipson har bott i Thailand i 15 år. Han är oförsäkrad och har heller inte rätt till sjukvård i Sverige. Foto: Privat

Bernt Filipson fick som många andra höjd pension i år, med 142 kronor i månaden. Men den nya höjningen av SINK-skatten gör att han betalar över 700 kronor mer i skatt per månad.

– Det känns för jävligt att regeringen går ut och skrävlar med att pensionärerna har fått mer i plånboken, när jag får 723 kronor mindre per månad, säger Bernt Filipson.
ANNONS
Den nya skattehöjningen gör den redan tunna plånboken något tunnare. Men att betala skatt har Bernt Filipson inga problem med.
– Jag får inte ut ett endaste öre av de skattepengar jag betalar in, ändå är de inte nöjda, utan är tvungna att höja skatten ytterligare. Alla som betalar något, har enligt min mening rätt att få något för pengarna man betalar, säger Bernt Filipson.
Det han motsätter sig mest är att betala skatt och sedan själv behöva stå för läkarvård den dagen det behövs.
– Jag kan inte ta del av alla sociala förmåner som finns i Sverige Jag har ingen rätt till sjukvård ens när jag är hemma på besök i Sverige, såvida det inte är en akut situation, berättar Bernt Filipson.
ANNONS

LÄS ÄVEN:



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS