Bernt Filipson, 79, har inte rätt till sjukvård. Han är en av drygt 150 000 pensionärer som bor utomlands och har svensk pension. Men trots att han betalar skatt i Sverige har han inte rätt till samma förmåner som andra skattebetalare.
Mest läst i kategorin
Totalt betalar nästan 200 000 utlandssvenskar den särskilda SINK-skatten på 25 procent, som staten får in närmare 2 miljarder kronor på varje år. Nu när skatten höjts väntas den summan stiga. Men de som betalar in miljarderna åtnjuter inte samma rättigheter som andra skattebetalare.
Bernt Filipson, 79 år, var på semester i Thailand för 15 år sedan och resan varar än. Han valde att bosätta sig i landet. Som pensionär lever han på runt 13 000 kronor i månaden, ibland får han knappt ett par tusen över efter alla utgifter. Att ha råd med en sjukförsäkring är därför otänkbart.
– Jag hade en försäkring i 12 år, men försäkringen steg från år till år, varför jag till slut sa upp den. Premien var då uppe i närmre 70 000 bath per år, berättar Bernt Filipson för E55.
70 000 bath motsvarar nästan 17 000 kronor om året, vilket blev omkring 1 400 kronor per månad. Något som Bernt Filipson inte hade råd med. Istället försöker han nu att spara lite de månaderna pengarna räcker till, ifall han skulle behöva sjukvård.
– De pengarna kommer ju förstås inte att räcka långt, om det skulle hända något större och allvarligare olycka. Med andra ord, då är jag körd, berättar Bernt Filipson.
Bernt Filipson fick som många andra höjd pension i år, med 142 kronor i månaden. Men den nya höjningen av SINK-skatten gör att han betalar över 700 kronor mer i skatt per månad.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.