News55

"Jag kämpar på"

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 28 feb. 2018

Lage Jonasons börsnoterade budbolag föreslår en nyemission till bottenkurs. Själv går han in med mer pengar och fortsätter jobba aktivt i verksamheten.

ANNONS
ANNONS

Budtjänsten Urb-IT har haft en minst sagt tuff start på resan som börsbolag. Kursen har fallit kraftigt sedan noteringen förra sommaren och onsdagens besked om en nyemission pressar ner kursen ytterligare.

Urb-IT vill ta in nya pengar på nivån 1 krona per aktie, att jämföra med kursen som legat mellan 7 och 8 kronor den senaste månaden. Lage Jonason, som är huvudägare i bolaget och även sitter i styrelsen, tror att rabatten kan locka nya ägare om de nuvarande inte vill gå in med mer pengar. Förutom att han själv tecknar sig för sin andel finns inga garanter i nuläget:

– Vi sätter en väldigt lågt kurs och de som vill vara med får vara med och de som inte vill vara med är inte med, då kan vem som helst komma in och teckna utan företräde. Jag tror det kan bli ganska attraktivt, säger Lage Jonason till E55.

I ägarlistan finns flera finanskändisar som Tommy Jacobson, Erik Mitteregger och Carl Palmstierna. Även Swedbank Robur tecknade en stor post vid noteringen. Totalt har bolaget tagit in över 200 miljoner kronor i kapital, varav 110 miljoner vid börsnoteringen. Men nu behövs det alltså nya pengar.

Urb-IT:s affärsmodell bygger i grunden på en budtjänst där medlemmar kan ta på sig att utföra leveranser mot en ersättning. Tjänsten finns idag i Stockholm, London och Paris. Urb-IT har också försökt sig på att lansera en egen marknadsplats för olika varor, en satsning som dragit stora kostnader men inte infriat förväntningarna.

Lage Jonason har själv arbetat aktivt med verksamheten under en längre period. Han beskriver det som att bolaget nu startar om och återgår till att enbart fokusera på att leverera en personlig budtjänst. Allt annat skärs bort för att kapa kostnader.

– Det som blir kvar är det som var originalidén, nämligen att kunna åstadkomma ett smidigt och personligt överlämnande i storstadsmiljö på ett bra sätt. Det vi har lyckas väldigt bra med och där vi ser en stor efterfrågan.

Medan flera ledande befattningshavare kommit och gått planerar Lage Jonason själv inte på att trappa ner på sitt engagemang i bolaget.

ANNONS

– Absolut inte, jag är ju känd för att vara långsiktig, för att inte säga tjurskallig, så jag kämpar på, det är business as usual.

Och det är en hel del jobb som återstår. Under fjolåret hade Urb-IT intäkter på under 1 miljon kronor samtidigt som resultatet före skatt blev en förlust på 119 miljoner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS