News55

Jobbande pensionärer: Detta ska du tänka på

Artikelbild
Snickare som jobbar efter pensionen.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 28 okt. 2021Publicerad: 28 okt. 2021

Sveriges Radios program Plånboken har pratat med analytiker på Pensionsmyndigheten som ger råd till vad man ska tänka på som jobbonär.

ANNONS
ANNONS

Allt fler får bättre hälsa längre upp i åldrarna och orkar jobba längre, samtidigt som det finns ekonomiska incitament, men också att många tycker att det är roligt att vara kvar på jobbet efter att man har fyllt 65 år. Det är Hannes Nilssons förklaring på fenomenet som blivit allt vanligare, att jobba samtidigt som man är pensionär. Hannes Nilsson är analytiker på Pensionsmyndigheten och intervjuas i Sveriges Radios program Plånboken.

“Tjänstepensionen är inte så flexibel. När man har börjat att ta ut den kan man inte stoppa utbetalningarna som löper på under antal valda år. Vissa tjänstpensioner går heller inte att ta ut i delar och vissa avtal sätter en begränsning i hur mycket man får ta ut i samband med att man jobbar”. Därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller för just din tjänstepension, är rådet i Plånboken.

Att jobba som äldre har flera fördelar, lyfter programmet fram.

“Från 66 år får man lägre skatt både på arbetsinkomster och pension. Man får ett extra jobbskatteavdrag och ett förhöjt grundavdrag på sin pension. Jobbmässigt är det extremt lönsamt att arbeta vidare högre upp i åldrarna”.

Men vad är då viktigt att tänka på?

“Vi ser att många har höga inkomster när man jobbar som pensionär. Att ta ut full pension i kombination med tjänstepension gör att man kan komma upp på en hög inkomstnivå så att man kommer över gränsen för att även betala statlig skatt. Den gränsen vid ca 45 000 kronor per månad om man är yngre än 65 år”.

“Så tänk på det så att man inte betalar för mycket skatt”, är rådet från analytikern”.

Många upplever att det är svårt lämna yrkeslivet och att det är en stor omställning.

ANNONS

“Försök att trappa ut arbetslivet och trappa in pensionärslivet helt enkelt”, är slutrådet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS