News55

Juridiskt rävspel kring HQ

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 26 jan. 2018

Går det att hitta en väg framåt för HQ-processen eller kommer motparten att lägga ett bud för att blockera vägen? Just nu är frågorna många men svaren få i den infekterade miljardstriden.

ANNONS
ANNONS

HQ:s konkursförvaltare Bill Kronqvist bekräftar för E55 att han har kontakt med båda sidor i HQ-striden inför beslutet om hur han ska ställa sig till att eventuellt driva skadeståndsmålet vidare för konkursboets räkning.

– Det förekommer kontakter, men jag kan inte bekräfta någon typ av dialog om någon typ av uppgörelse åt endera hållet, säger Bill Kronqvist.

Han har tidigare uppgivit att ett besked om konkursboets beslut ska komma i början på februari, en prognos som han står fast vid. Fram till dess är det en rad juridiska problem som måste rätas ut.

Som konkursförvaltare kan Bill Kronqvist både ta beslut om att träda in i tvisten eller att inte göra det. I det sistnämnda fallet kan bolaget välja att försöka driva tvisten vidare på egen hand. Men utfallet kan också bli ett helt annat. Rätten att driva tvisten är en potentiell tillgång i konkursboet och den kan överlåtas – exempelvis till motparten – för att säkra intäkter för boet.

– Frågor som kan komma upp i en sådan här situation är att motparten kommer med ett förlikningserbjudande eller att någon i ägargruppen kommer med ett förslag att de vill driva det, säger Bill Kronqvist som inte avslöjar om det finns några bud på bordet i dagsläget.

En av många faktorer som komplicerar saken är att de största fordringsägarna i konkursen är motparten i skadeståndsmålet. Det handlar om rättegångskostnader på totalt drygt 260 miljoner kronor som tingsrätten dömde ut i den friande domen som kom strax före jul. Konkursförvaltaren måste alltså navigera mellan två vitt skilda intressen.

En annan avgörande fråga för om det ska bli en fortsättning på tvisten är om det ens går att hitta en form för att finansiera en fortsatt process och vem som ska våga driva ärendet i hovrätten. I och med att HQ är konstaterat på obestånd väcks frågan om personligt betalningsansvar till liv.

En möjlig väg är att konkursboet kan argumentera för att kostnaderna för att driva ärendet vidare i hovrätten ska ingå som en del i konkursförvaltningen. Tillsynsmyndigheten måste då nicka sitt godkännande eftersom staten i sista hand i så fall får stå för konkursboets tillkommande ombudskostnader.

ANNONS

Däremot finns inget skydd för motpartens kostnader. Konkursboet skulle vid en ny förlust i så fall befinna sig i en situation där man åsamkat de nuvarande fordringsägarna nya kostnader. En inte helt enkel sits att försvara.

HQ:s aktieägare beslutade på måndagens extrastämma att inte genomföra någon nyemission och röstade för att försätta bolaget i likvidation. Medierepresentanter var portade på stämman, men Aktiespararnas Åsa Wesshagen var på plats och har lämnat en rapport på föreningens hemsida. “HQ är nu ett bolag i konkurs och likvidation – på samma gång”, skriver hon.

Det är advokaten Lars Ehrstedt som föreslås som likvidator. Om konkursboet avsäger sig rätten att driva tvisten vidare är det i hans knä som frågan formellt hamnar. Som ett sista led kan det även vara tänkbart att en grupp aktieägare övertar rätten att driva målet, men även här väcks frågan om finansiering och ansvar för motpartens kostnader.

HQ:s ordförande Christer Sandberg var själv inte närvarande på stämman och har inte gått att nå för en kommentar trots upprepade försök. Hans sista officiella kommentar lämnades till Svenska Dagbladet under julhelgen då han meddelade att “det blir en fortsättning” trots konkursen.

Det återstår alltså att se om Christer Sandberg, som hittills backats upp av affärsmannen Sten Mörtstedt, har ett ess att dra fram ur rockärmen i sista stund.

LÄS ÄVEN: Mats Qviberg och HQ-styrelsen frias helt av tingsrätten
LÄS ÄVEN: Kronofogden tömmer HQ:s bankkonton
LÄS ÄVEN: HQ-domen överklagas
LÄS ÄVEN: HQ ansöker om konkurs

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS