News55

Kan Sveriges regering verkligen knäcka de kinesiska nätjättarna?

regering
Nu blir det svårt för de kinesiska lågbudgetjättarna att hålla sig kvar på svenska marknaden. Eller? Bilden är ett montage. (Foto: Canva, Jessica Gow/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 11 feb. 2025Publicerad: 11 feb. 2025

Fyra ministrar skriver i en debattartikel att de vill dra lans mot lågprisaktörerna på nätet som Temu och Shein. Hur effektiv är regeringens plan?

ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen skriver fyra ministrar från regeringen, Elisabeth Svantesson, finansminister (M), Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister (L) Erik Slottner, civilminister (KD) med ansvar för konsumentfrågor och Ebba Busch, energi- och näringsminister (KD), en debattartikel i Dagens Industri.

“De kinesiska e-handelsföretagen måste stoppas”, börjar artikeln.

MISSA INTE: Då ersätts SVT1 och SVT2 – med streamingtjänst: “Självklarhet”

Miljöbovar tillika lågprisjättar

De kinesiska lågprisjättarna som Shein och Temu har fullständigt överöst Sverige, EU och USA med superbilliga produkter till tvivelaktig kvalitet. Men snygga hemsidor och snurrande lotterihjul har de tagit de västerländska kunderna med storm.

Men många blir missnöjda när de väl får sina paket. Ändå fortsätter konsumenterna att handla.

Och det är inte bara de som blir missnöjda. Miljön tar en redig smäll och europeiska företag slås ut av att kinesiska företag kan pressa priserna, genom att inte följa rådande lagstiftning.

Nu ryter ministrarna ifrån, som kallar priserna för “orimliga”.

ANNONS

“Regeringen har tidigare meddelat att vi vill ta bort tullfriheten för försändelser av ringa värde på EU-nivå. Nu fortsätter vi med att arbeta för ökad konkurrens, färre miljöbovar och stärkt konsumentskydd, skriver 4 ministrar”, skriver ministrarna i debattartikeln.

ANNONS

Så vad tänker regeringen göra?

Regeringen har nu inlett en bred offensiv för att komma till bukt med problemet.

Det skriver tidningen Svensk Ehandel.

Men hur ska det gå till? I debattartikeln är man svävande på frågan om hur miljöskurkarna ska sättas dit, förutom på en punkt och det är att länder utanför EU inte ska få konkurrensfördelar av att rovföra sig på miljö och människor.

“Regeringen verkar inom EU för att bort tullfriheten för försändelser av ringa värde. Det skulle vara ett viktigt steg för att öka konkurrensneutraliteten. I förra veckan anordnade regeringen även ett rundabordssamtal med inbjudna representanter från myndigheter, näringsliv och civilsamhälle för att diskutera konsumentskydd och konkurrens, mot bakgrund av problemen med e-handelsplattformar utanför EU”, skriver ministrarna.

Läs mer om ekonomi:

Priset på guld slår rekord: Dags att köpa eller sälja?

ANNONS

Då ersätts SVT1 och SVT2 – med streamingtjänst: “Självklarhet”

Svenskarna är överens: Då vill man gå i pension

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS