News55

KD: ”Det är ett svek mot den generation som byggt vårt land”

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 23 nov. 2017

Kristdemokraterna menar att Sverige på många sätt är ett bra land att åldras i, men blundar inte för att utvecklingen går åt fel håll, det skriver partiledaren Ebba Busch Thor och gruppledaren Andreas Carlson i Jönköpings-Posten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Andreas Carlson skriver i Jönköpings-Posten att de ser vårdköer som växer, brist på äldreboenden som ökar och att allt fler äldre i landet har svårt att få ekonomin att gå ihop. De kallar det ”ett svek mot den generation som byggt upp vårt land” och menar att det går att ändra på den rådande situationen.

För att få äldrefrågorna högre upp i dagordningen kommer Kristdemokraterna därför, bland annat, att delta på 23 äldremässor under nästa år.

Kristdemokraterna menar att försämringen inom vården i landet är påtaglig och att antalet personer som inte får vård i tid i enlighet med vårdgarantin blir allt fler. Man anser också att bristen på äldreboenden är ett svek mot de äldre.

Under förra året fick 5 000 äldre som fått beviljat ett särskilt boende vänta i mer än tre månader innan de faktiskt blev tilldelad en plats, något Kristdemokraterna anser oacceptabelt.

      LÄS MER: Fullsatt när Ebba Busch Thor (KD) medverkade på seniormässan i Göteborg

Vill återinföra “kömiljarden”

Kristdemokraterna nämner även att man har en plan för att ”vända välfärdssveket till ett återupprättat välfärdslöfte” och att man avsätter resurser för äldreboenden, vårdplatser, samt att man återinför ”kömiljarden” för att minska vårdköerna.

De kommande tre åren avsätter Kristdemokraterna 27,5 miljarder kronor mer i budgeten än regeringen för strukturellt riktiga reformer inom vård och omsorg.

ANNONS

Man vill även ta bort skillnaden i beskattning mellan lön och pension redan nu och höja bostadstillägget kraftfullt för att stötta de pensionärer som har det allra tuffast och för att behålla de äldres erfarenhet och kompetens på arbetsmarknaden vill man även slopa löneskatten för äldre.

Kristdemokraterna avslutar i sitt brev med att påpeka att ett regeringsskifte är på sin plats för att låta de äldre höras vid regeringsbordet och för att skapa ett Sverige där människor vill och vågar bli gammal.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS