News55

Klimatoro får tyska campare att välja Sverige

Artikelbild
En campingplats i Stockholmsförorten Bredäng. Arkivbild. (Foto: Maja Suslin/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 juni 2024Publicerad: 01 juni 2024

Chansen är stor att det står en dansk- eller tyskregistrerad husvagn bredvid på campingplatsen i sommar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimatoro gör att bland annat tyskar väljer bort Medelhavsländer till förmån för svenska campingplatser.

Sommar och semester närmar sig och svensk campingnäring går mot utmärkta tider. Skandinaviens största campingkedja, First Camp med ett 50-tal campingplatser på den svenska marknaden ser redan en stark efterfrågan. Jämfört med föregående säsong är bokningsläget upp fyra procent säger vd:n Johan Söör.

Det ser väldigt lovande ut och jag tror vi går mot ett rekordår. Historiskt sett är camping en ganska stabil bransch oavsett väder men det är klart, när solen skiner och det blir 26 grader så hjälper det oss att få en extra skjuts på bokningarna, säger han till TT.Väder en orsak

Det handlar dock inte bara om väder, framförallt märks en kraftigt ökad efterfrågan från utländska gäster och då främst grannländerna. För tysk del är antalet upp 13 procent till dags datum, när det gäller danska besökare är det ännu fler, omkring 50 procent. Den svaga svenska kronan bidrar men Johan Söör ser ytterligare en starkt bidragande orsak:

Tyskar har åkt mycket till Medelhavet och campat, men man tycker helt enkelt att det blivit för varmt där nere nu och här kan man få en mera lagom temperatur på sommaren.

Det har tidigare rapporterats om hur klimatpåverkan gjort att snöbrist i Alperna påverkar klassiska skidorter. Även för sommarturismen blir nu konsekvenserna uppenbara, säger Johan Söör.

Jag träffade nyligen italienska campingägare och de är genuint oroade för utvecklingen på sikt, både hur gästerna ändrar beteende men också saker som att man eventuellt kan tänkas förbjuda pooler under sommaren där nere.Profilera sig

First Camp försöker också aktivt att profilera sig mot den utländska marknaden och då till exempel Tyskland. En tysk husvagnsturist skiljer sig dock en hel del från dito svensk eller för den delen norsk:

ANNONS

Om man ska generalisera lite så är ju tyskarna väldigt måna om den naturnära upplevelsen. Det är inte alltid viktigt för dem att ha en camping med aktiviteter till skillnad från en svensk barnfamilj, jämför Johan Söör.

Medan tyska turister gärna förbereder sig extra mycket och gärna tar med sig mat hemifrån eller på vägen är det annorlunda med norrmännen.

De norska gästerna lägger gärna mer pengar på campingen så de är mer spenderingsvilliga.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS