News55

Kommunens avgift åt upp bostadstillägget

Artikelbild
Foto: TT
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 21 mars 2018

Inger fick 2 000 kronor mer i pension i form av bostadstillägg. Men så kom avgiftshöjningen på hemtjänsten på grund av den höjda inkomsten. Kvar blev ett par hundralappar.

ANNONS
ANNONS

Ulla Johnsson i Växjö hjälper sin syster Inger med bland annat ekonomin. Förra året upptäckte hon att systern nog skulle ha rätt att få mer pension, i form av bostadstillägg.

– Hon har jobbat heltid inom vården i hela sitt liv, och har ändå en usel pension. Det är förskräckligt. Men det var jättebra att vi upptäckte att hon skulle kunna få mer, säger Ulla Johnsson.

Ansökan skickades in, och mycket riktigt, Inger fick runt 2 000 kronor mer per månad i bostadstillägg.

Nu skulle hon äntligen kunna unna sig lite

– Vi blev så glada. Nu skulle hon äntligen kunna unna sig lite.

Glädjen varade dock inte länge. Strax efteråt kom fakturan med den nya hemtjänstavgiften från Växjö kommun. Priset för Ingers hemtjänst hade höjts rejält på grund av den höjda pensionen. Av de 2 000 kronorna hade Inger bara cirka 200 kronor kvar varje månad att sätta guldkant på tillvaron med. Nu har hemtjänstavgiften höjts ytterligare. Idag har Inger i stället 77 kronor mindre varje månad jämfört med innan hon fick bostadstillägget.

Mindre kvar nu än innan

– Jag tycker det är förskräckligt. Jag tycker att det är helt okej att man ska få bostadstillägg om man har låg pension och saknar andra tillgångar. Men vad hjälper det när kommunen tar det i form av avgiftshöjningar, säger Ulla Johnsson.

ANNONS

Bostadstillägget är en pension som ska gå till de sämst ställda pensionärerna och är tänkt att utgöra en del av grundskyddet för pensionärers ekonomi.

– Det inte riktigt en del av sanningen , säger Ulla Johnsson.

Annika Pettersson, avgiftshandläggare i Växjö kommun, förklarar att det inte är ovanligt att det blir så här.

– Socialtjänstlagen reglerar hur kommuner får ta ut avgifter, och där står att bostadstillägg ska räknas som en del av inkomsten. När bostadstillägget kommer till blir avgiftsutrymmet högre.

Så ser det ut för alla kommuner i hela landet, förklarar hon, och problemet med att bostadstillägget äts upp av avgifter finns i alla kommuner eftersom reglerna är likadana.

– Men avgiften för hemtjänst får aldrig vara högre än 2044 kronor. Sedan tillkommer mat och andra förbrukningsartiklar.

Att Ingers ekonomi nu är 77 kronor sämre varje månad jämfört med året innan hon fick bostadstillägget har alltså sin förklaring. Eftersom hon bland annat har mat från kommunen så har notan blivit dyrare när matkostnaden stigit. Dessutom har den allmänna pensionen höjts, och det har också gjort att avgiftsutrymmet ökat för kommunens hemtjänst.

Växjö kommun har alltså gjort alldeles rätt, enligt Annika Pettersson. Hon vill dock inte  uttala sig om det enskilda fallet.

ANNONS

Ändå blir Inger utan extra pengar, trots att staten nu skjutit till extra för henne eftersom hon har så låg pension.

– Det är verkligen konstigt att bostadstillägget ska räknas som en inkomst. Vad hjälper bostadstillägget när kommunen tar pengarna från pensionärerna, säger Ulla Johnsson.

LÄS ÄVEN:



ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS