News55

Konsumentprogram varnar för risker med höga räntor

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 maj 2019

SR:s konsumentprogram “Plånboken” varnar i det senaste avsnittet för risker med inlåningsföretag som lockar med betydligt högre räntor än bankerna. Företag som inte står under tillsyn av Finansinspektionen ingår nämligen inte i den statliga ersättningsgarantin.

ANNONS
ANNONS

Inlåningsföretag kan locka privatsparare med räntor på mellan 5-10 procent. Får företaget ekonomiska problem eller går i konkurs kan det alltså sluta med att man inte får tillbaka det insatta kapitalet. Bolagen har ofta kunnat ge en hög och stabil avkastning under flera år men erbjudandet kan alltså var för bra för att vara sant.

 

Den statliga ersättningsgarantin betyder att man får ersättning av staten med upp till 950 000 kronor om företaget får ekonomiska problem eller går i konkurs.

 

Man måste fråga sig som konsument: Varför får det här företaget inte låna någon annanstans, som andra bolag som får via bank för att finansiera sin verksamhet. Jo, för att risken är hög.

 

Sparkontona fungerar ungefär som en obligation. De lånar pengar av privatpersoner för att finansiera annan verksamhet. Ibland om fastighet och om snabblån till privatpersoner. Man bör fråga sig vilken typ av verksamhet kommer mina pengar att användas till”

 

ANNONS

Finansinspektion tycker ändå att reglerna för inlåningsföretag bör skärpas och regeringskansliet ser just nu över regelverket som kanske kan resultera i en lagändring.

 

Anders Dölling, rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen berättar i programmet att dessa bolag är registrerade registrerade hos Finansinspektionen men inte står under tillsyn, vilket betyder att myndigheten inte alls har samma insyn hos dessa bolag som till exempel banker.

 

Dölling berättar att man nyligen haft ett antal tillsynsärenden där Konsumentverket sett brister.

 

För inlåningsföretagen tittar Finansinspektionen bara på att ägarna inte har begått brott och ser att de har ett minimum-kapital och har godkänt revisor, en grundläggande kontroll som man gör en gång per år, och går alltså inte djupare in i verksamheten. De kollar alltså heller inte vilka ändamål som kundernas pengar lånas ut till.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS