Vem vågar köpa en nyproducerad lägenhet efter alla rapporter om köpare som sitter fast i kontrakt, trots år av förseningar? Bostadsföretagens hårda linje visar på desperation, och förstör den lilla marknad som ännu skulle kunna finnas, tror experter.
Mest läst i kategorin
Både E55 och andra medier har återkommande rapporterat om bostadsköpare som tecknat sig för nyproduktion, men vars nya lägenheter försenats kraftigt. Bostadsutvecklarna vill inte låta dem kliva ur kontrakten och få tillbaka handpenningen –även om vissa tycks ha lyckats – och hänvisar till luddiga kontraktsklausuler.
Många köpare är förtvivlade – lägenheten de köpt är inte ens påbörjad, och samtidigt har bostadsmarknaden fallit. Därutöver har bankerna blivit alltmer återhållsamma med att förnya sina lånelöften.
Påverkar köplusten
Det här kan få konsekvenser för de få intresserade spekulanterna som finns kvar på nyproduktionsmarknaden.
– Det är klart att det här inte är bra för nyproduktionsmarknaden, säger Håkan Larsson, fastighetsekonom på Villaägarna.
Desperata företag
Han tolkar de stenhårda villkoren, och bolagens tuffa attityd mot köparna som drabbats av försenade projekt, som ett tecken på desperation hos företagen. Försäljningen av nya lägenheter har rasat, konstaterar han, ett fall på 70 procent har nämnts, berättar han.
– Frågan är ju om en del av företagen klarar sig genom hösten. De har lån hos bankerna som ska förnyas, och om de både sålt dåligt och dessutom låter köpare hoppa av så hamnar de i en knivig sits. En del av de mindre bolagen, som Oscar Properties, kan ju stå och falla med ett enda projekt.
Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet, tror också att det som skrivs om de tuffa kontraktsvillkoren kan påverka lusten att köpa.
– Allt som skrivs om det kan förstås påverka intresset för nyproduktion. Ledtiderna är så långa, upp emot två år, säger Staffan Tell.
På Hemnet märks tydligt att bostäderna ligger ute längre. Utbudet av nyproducerade bostäder är rekordstort. Dessutom tvingas ofta mäklarna att publicera annonserna för nya lägenheter gång på gång innan de får dem sålda. Priserna för nyproducerade lägenheter har sjunkit med runt 12 procent mellan april förra året och april i år.
Färre säljstarter
– Branschen vittnar om att antalet säljstarter för nya projekt minskat kraftigt. Det innebär att byggtakten sjunker, säger Staffan Tell.
Även Joakim Lusensky, analys och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, tror att kontraktsbråken kan minska intresset för att köpa en nyproducerad lägenhet.
– Jo, men den riktigt stora strategiskt viktiga frågan är osäkerheten om vart priserna är på väg. Många förstår nog att bostadsutvecklarna måste skriva bindande kontrakt, men det finns en otydlighet. Det skulle behöva prövas rättsligt, så att alla vet vad som gäller, säger Joakim Lusensky.
Utlandet häpnar över Sverige
Håkan Larsson tror att de större bolagen drabbas något mindre av nyproduktionskrisen än de mindre. Men även de drabbas av skriverierna om de tuffa kontrakten. Folk vågar inte köpa.
– Jag kan tänka mig att bostadsbolagen resonerat sig samman om det här sättet att hantera kontrakten. Men det är konsumenterna som hamnar i kläm.
Han berättar att utländska bostadsexperter häpnar över hur de svenska bostadsföretagen tillåts agera mot köparna. Så går det inte till i exempelvis Tyskland, förklarar han.
– Det här måste ju ses över. Det är orimligt att behandla bostadsköpare så här, säger Håkan Larsson.
E55 har sökt JM och PEAB för en kommentar.
LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN: Nu införs straffskatt på bilar
LÄS ÄVEN:Bidrag för elcyklar betalas ut