News55

Krisnivå på franska räntor inför nyvalet

Artikelbild
Frankrike präglas av stor politisk osäkerhet inför söndagens parlamentsval. Arkivbild. (Foto: Christophe Ena/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Det är krisstämning på den franska obligationsmarknaden – där den franska staten finansierar sig – inför söndagens nyval till parlamentet i Frankrike.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Parisbörsen faller också – trots uppgångar på alla andra håll i Europa – och nu har hela börsuppgången för i år raderats.

Räntan på en tioårig fransk statsobligation har uppe i 3,30 procent, vilket kan jämföras med 2,46 procent för motsvarande tyska statspapper.

Gapet mellan de båda euroländernas obligationsräntor är det största sedan eurokrisen 2012. Det handlar om en riskpremie som långivare kräver för att låna ut till Frankrike inför vad som befaras bli en kaotisk politisk period i landet och förvärrade problem med budgetunderskott för den franska staten.

Parisbörsen faller också – trots uppgångar på alla andra håll i Europa – och nu är hela börsuppgången för i år borta efter ett fall på 6 procent sedan EU-valet den 9 juni. President Emmanuel Macron upplöste samma kväll det franska parlamentet och utlyste nyval till följd av kraftig motvind för sitt parti i EU-valet.

Osäkerheten kring den franska politiska situationen pressar även euron, som just nu kretsar kring kursen 1,07 dollar per euro, den lägsta nivån mot dollarn på cirka två månader.

Marknaden tvivlade på den franska statens förmåga att komma tillrätta med växande budgetunderskott redan innan Macron utlyste nyval.

Ratinginstitutet S&P Global sänkte Frankrikes kreditbetyg i slutet av maj och Internationella valutafonden (IMF) har gjort beräkningar som visar att Frankrikes budgetunderskott ser ut att ligga en bra bit över EU:s tak på 3 procent av BNP i många år till.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS