News55

Kronans lyft kan fortsätta – det här avgör

Artikelbild
Reskassan för svenskar på väg ut i Europa eller till USA har stärkts inför sommaren. Arkivbild (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Kronan har på lite drygt fem veckor lyft med 50 öre mot euron. Därmed har den svenska valutan i princip raderat ut hela kursfallet mot euron tidigare under året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppgången har fått ny fart i början av juni.

Kronförstärkningen i maj var markant. Den ägde rum trots att Riksbanken beslöt att sänka styrräntan för första gången på åtta år i början av maj – innan väntade räntesänkningar av Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Den som planerar resor ut i Europa eller till USA i sommar kan glädjas åt utvecklingen. Kronförstärkningen ökar även sannolikheten för att räntorna för pressade hushåll och företag i Sverige kan fortsätta nedåt.

Ny fart i juni

Riksbankschefen Erik Thedéen har troligen bidragit till lyftet för den svenska valutan med en serie uttalanden som i praktiken raderat ut marknadens förväntningar på en sänkning av styrräntan i juni.

Kronan har sedan fått ny fart i juni, bland annat efter ett oväntat starkt inköpschefsindex för svensk industri i maj i kombination med ett oväntat svagt inköpschefsindex för industrin i USA. Den svaga USA-siffran öppnar dörren för att Fed trots allt sänker styrräntan – i september, enligt proffsen.

I närtid kan kronkursen påverkas av hur ECB låter när det gäller utsikterna för fler räntesänkningar efter den sänkning som väntas på torsdag denna vecka. Det kommer även nya jobbsiffror från USA på fredag, som kan påverka kursen.

Jerome Powells ord kan avgöra

ANNONS

En oväntat svag arbetsmarknad i USA ökar sannolikheten för att Fed sänker räntan. Det brukar gynna riskaptiten globalt och bidra till en starkare krona. Men om det återigen kommer oväntat starka jobbsiffror från USA kan spekulationerna om att Fed måste höja räntan ytterligare ta fart igen.

Hur Fed-chefen Jerome Powell väljer orden i samband med räntebeskedet nästa vecka kan också avgöra riktningen på kronan framöver.

På fredag nästa vecka kommer även en ny svensk inflationssiffra från Statistiska centralbyrån (SCB), en viktig pusselbit för Riksbankens framtida räntebeslut.

Nästa räntebesked från Riksbanken är planerat till den 27 juni.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS