News55

Läkare nekade Birgitta, 62, röntgen - för kostsamt

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 02 nov. 2017

När Birgitta Johansson, 62, oroade sig för att hon kanske hade drabbats av benskörhet och ville röntgas sade läkaren nej eftersom han ansåg det vara för kostsamt, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För ett antal år sedan upptäckte Birgitta Johansson, 62, att hon hade krympt fem centimeter i längd. Dessutom drabbades hon i samband med detta av ett flertal frakturer vilket ledde tankarna till benskörhet. Väl på vårdcentralen fick Birgitta en riktig överraskning då läkaren ansåg att det inte var lönt att skicka Birgitta på bentäthetsmätning – en röntgenmetod för att upptäcka om man är benskör, det rapporterar Expressen.

      LÄS MER: 93-åring med benskörhet, hjärt- och hörselproblem nekades äldreboende av kommunen

“Han tyckte att alla damer krymper med åren”

– Han sa att de inte kunde kosta på mig det. Det är inte klokt, jag blir så himla arg! säger Birgitta Johansson till Expressen och fortsätter:

– Han tyckte att alla damer krymper med åren. Men att krympa fem centimeter är inte normalt när man är 55 år! Jag sade att då betalar jag själv!

Birgitta Johansson tog själv tag i saken och fick till slut röntgas. Och mycket riktigt, det visade sig att Birgitta hade haft rätt i sina misstankar: hon var benskör.

– Det är tur att man är påläst och påstridig! Jag fick träffa samma läkare efteråt, och sade till honom att han haft fel, berättar Birgitta Johansson.

Birgitta Johansson fick till slut behandling och mår nu bättre. Samtidigt har hon fortfarande ont. Drygt en halv miljon personer i Sverige lider av benskörhet, majoriteten är äldre kvinnor. Trots att benskörhet är ett utbrett problem är det många som inte får hjälp. Birgitta Johansson upplever att hon har blivit dåligt bemött av vårdpersonal.

ANNONS

      LÄS MER: Det här ska du tänka på inför mötet med biståndshandläggaren

“Det är en kvinnosjukdom med låg status”

– Jag har ganska mycket värk. Men man blir ofta dåligt bemött, det är lite ”Suck, kommer hon igen”, säger Birgitta Johansson och fortsätter:

– Det är en kvinnosjukdom med låg status. Jag blir så förbannad på hur vi bensköra blir bemötta i sjukvården. Man blir stämplad som en sveda-, värk- och brännkärring och det tar lång tid om man väl får hjälp. Jag blir så förbannad, det är så att man får lust att ge läkarna en örfil! avslutar Birgitta Johansson i Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS