News55

Larmet: Så mycket dyrare kan ditt vatten bli

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 28 juni 2023

Vatten kommer att bli dyrare och vd:n för Svenskt Vatten jämför situationen med energikrisen. Det rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Svenskt Vatten slår larm om höjda vattenpriser. Gamla vattenledningar behöver bytas ut och det arbetet går alldeles för långsamt, enligt branschorganisationens vd Pär Dalhielm. Håller man samma tempo som idag skulle det ta 200 år att byta ut alla ledningar.

– Vi behöver jobba minst dubbelt så snabbt, säger han till SVT.

Klimatförändringar och det nya geopolitiska läget, som ställer krav på ökad lagerhållning, bidrar också till prisutvecklingen. De höjda priserna kan bli kännbara inom 10 – 20 år och Dalhielm befarar att VA-taxan kommer att fyrdubblas.

– En snittvilla betalar 700 kronor i månaden för vatten nu. Det blir närmare 3 000 kronor i månaden med nya taxor, säger han.

I Båstad, där det är vattenbrist nästan varje sommar, har man redan höjt avgiften. Framöver kommer det bli ännu dyrare, säger Johan Olsson Swanstein (M) som är ordförande för kommunstyrelsen i Båstad.

– Vi höjde med 20 procent nyligen och kommer höja med ytterligare 30 procent framöver, berättar han för SVT.

Undvika systemkollaps

Vd:n för Svenskt Vatten efterlyser en nationell diskussion om vattenfrågan och jämför med energikrisen.

ANNONS

– Där har vi sett systembrister under kanske 15 år, men vi kanske inte har orkat ta tag i dem, säger han och fortsäter:

– När det gäller vattenförsörjning har vi tid på oss, men vi måste sätta igång nu om vi ska undvika en framtida systemkollaps.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS