News55

Liga bluffade äldre på miljonbelopp

Artikelbild
Parkeringar vid stora köpcentrum är bra fiskevatten för tjuvar som länsar din bil, som du trodde var låst. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 dec. 2016

Polisen har lyckats stoppa en liga som specialiserat sig på att lura äldre i matbutiker. Ligan har hittills bluffat till sig över en halv miljon kronor, rapporterar Kvällsposten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en omfattande insats kunde polisen slå till mot den liga som härjat i stora delar av Sverige – bland annat Halland, Blekinge och Skåne – och lurat äldre på stora summor, skriver Kvällsposten.

– Totalt är det 44 målsägare som är drabbade. Den äldsta är 83 år, säger Victoria Levinsson Engdahl vid polisens Circagrupp till Kvällsposten.

      LÄS MER: Pensionssparare utsätts för blufföretag

Verksamma i anslutning till matbutiker

Ligan är en av flera som verkar inom den organiserade brottsligheten mot äldre. De har, enligt uppgift från polisen, riktat in sig på att lura äldre kvinnor i matbutiker genom att få tag på offrens pin-koder och betalkort.

– Deras metod har varit att gå nära äldre kvinnor i kassan för att se pin-koderna, säger Victoria Levinsson Engdahl.

Därefter stal ligan offrens plånböcker ute på parkeringen.

– När kvinnorna kommit ut till sina bilar har de lagt handväskan med plånboken på passagerarsätet. Då har en av de misstänkta kört fram med sin egen bil och viftat med en karta för att be om hjälp att hitta. När kvinnan försöker hjälpa till och står med ryggen mot sin bil har en annan smugit upp och stulit väskan, säger Victoria Levinsson Engdahl till Kvällsposten.

ANNONS

      LÄS MER: Bedrägerierna mot äldre ökar alltmer

Två personer häktade

En kvinna i 25-årsåldern och en man i 35-årsåldern sitter nu häktade i Göteborg misstänkta för grovt bedrägeri och egenmäktigt förfarande. Ytterligare en person som polisen tror har kopplingar till ligan är fortfarande på fri fot.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS