News55

LO-medlemmar har en miljard i Solidars fonder

Artikelbild
TT
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2018

LO:s medlemmar har haft kvar Solidar som ett fondalternativ för sina pensioner ända tills nu. Först efter Finansinspektionens beslut om varning och mångmiljonsanktion plockas fonderna bort.

ANNONS
ANNONS

LO:s medlemmar har fått ett antal bolag att välja på för sin tjänstepension. Ett av dem är Danica Pension, som bland annat har erbjudit Solidar.

– Ja, vi har ett antal bolag anslutna till vår tjänstepensionsplan. Danica Pension är ett sådant, säger Renée Andersson, utredare med ansvar för pensioner på LO.

Renée Andersson berättar att LO handlat upp ett antal bolag för medlemmarnas pensioner, som dessa i sin tur kan välja mellan. LO har granskat så att själva bolagen uppfyller LO:s krav, men inte tittat på de fonder som bolagen erbjuder.

– De kriterier vi ställt upp på bolagen vi handlat upp är att de ska ha koncession och följa reglerna, och att de ska ha kollektivavtal. Danica Pension är godkänt, säger hon.

Solidars fonder tas bort

– Vi har tagit kontakt med Danica Pension nu när vi fått besked från Finansinspektionen, och de påbörjar en process att ta bort Solidars fonder för våra medlemmar.

Solidars fonder har varit köpstoppade hos Pensionsmyndigheten sedan december.

LÄS MER: Pensionsbolag krävs på miljonbelopp

ANNONS

LÄS MER: Pensionsmyndigheten: “Vi utreder fortfarande Solidar”

Hur kommer det sig att LO vill få bort dem först nu?

– Vi har valt att avvakta tills vi får svart på vitt att det förekommit oegentligheter. Tidigare har det funnits misstankar, men inte något beslut. Det är som att sätta någon i fängelse utan att det finns en dom. Nu har det kommit en “dom” från FI, säger Renée Andersson.

Stefan Sudra, produktchef på Danica Pension, bekräftar att Solidar ska bort för LO-medlemmarna.

Solidars fonder byts ut

– Vi har fattat beslut i dag att byta ut Solidars fonder mot andra fonder. När det gäller LO:s medlemmar så kommer de att hamna i entrélösningen, dvs samma som de kunder får som inte själva gör ett aktivt fondval. Det är en global indexfond, säger Stefan Sudra.

Totalt handlar det om ungefär 7 000 LO-medlemmar som haft Solidars fonder genom Danica Pension, berättar han. Värdet på deras sammanlagda fondkapital är drygt en miljard kronor.

Frågan är hur deras fondkapital har utvecklats då det legat hos Solidar?

ANNONS

– Under tiden som Danica Pension har haft Solidars fonder så har de haft en utveckling enligt förväntan. Vi har länge haft Solidar under bevakning, men velat avvakta tills FI:s beslut kommer.

Danica Pension har inte haft några större månatliga flöden till Solidars fonder. Därför såg inte Danica Pension någon anledning att köpstoppa fonderna, så som Pensionmyndigheten gjorde i december, berättar Stefan Sudra.

“Stor andel som velat ha Solidars fonder”

Många kan nog undra varför Solidars fonder överhuvud taget funnits med i fondutbudet för LO-medlemmarna. Bolaget har fått kritik under lång tid, både för utvecklingen och för de höga avgifterna. Dessutom för upplägget med både Malta-bolag och irländska bolag.

– Det är en stor andel kunder som velat ha Solidars fonder. Vi har tittat på fonden, men vi såg ingenting som var fel. När det gäller avgifterna så har våra kunder inte betalat höga avgifter eftersom fonderna varit kraftigt rabatterade via Danica Pension. De har rabatterade avgifter ned till den nivå som bestäms för avtalspensioner, säger Stefan Sudra.

LÄS ÄVEN:


ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS