News55

Löfvens brev till 11-åring som ifrågasätter kungens pengar

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 aug. 2015

"När det är kungabröllop blir det ofta fest i hela Sverige. Det tycker jag och regeringen är väldigt roligt."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Prinsessan Madeleines bröllop kostade, enligt kungahusets ekonomichef Jan Lindman, skattebetalarna 3 miljoner kronor, det skriver SvD. Samtidigt betalade kungen lika mycket ur egen ficka och totalsumman landade på minst 6 miljoner kronor.

I ett brev till statsminister Stefan Löfven ifrågasätter 11-årige Gustav varför skattebetalarna ska stå för så mycket av kungahusets aktiviteter och boende.

“Nyligen var det ett bröllop som var väldigt stort i Sverige (Filip och Sofia gifte sig) och det kostar så klart väldigt mycket pengar att ha ett så stort bröllop, med dom pengarna kan man ju göra så mycket nödvändiga saker av i stället för att göra ett bröllop. Det jag menar med det är att dom pengarna kan man skänka till fattiga barn i Filippinerna eller bostäder till dom som inte har ett hem!”, skriver 11-åringen.

      LÄS MER: “Reklambladet” var en middagsinbjudan från Kungen

Stefan Löfven svarar honom att kungabröllop resulterar ofta i fest i hela Sverige.

“Det tycker jag och regeringen är väldigt roligt. Kungafamiljen betalar det mesta av bröllopet själva, och får därför bestämma hur mycket bröllopet ska kosta.”, skriver Stefan Löfven.

“Kungafamiljen har en dålig vana”

Yasmine Larsson, riksdagsledamot (S) och ordförande vid Republikanska Föreningen, säger till News55 att statsbudgeten inte alls borde ha belastas av Carl Philip Bernadottes bröllop.

– Tyvärr har kungafamiljen en dålig vana av att använda skattepengar till fester av privat karaktär.

        LÄS MER: “Löfven lever i en drömvärld”

Yasmine Larsson ifrågasätter också faktumet att kungen de senaste åren har begärt ökade anslag från statskassan. Oftast har regeringen gått med på kraven. Sedan 2001 har kungahusets budget ökat med 26 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

– År efter år begär kungen mer pengar från staten för att klara jobbet som statschef, säger Yasmine Larsson.

– När vi inför republik måste en slags bouppteckning göras för att klargöra vilka tillgångar som är privata och vilka som ska tillkomma staten.

      LÄS MER: “Kronprinsessor i historiskt möte”

Än har inte hovet avslöjat vad kostnaden för prins Carl Philips bröllop landade på.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS