News55

Lyxlägenheter kan bli lägenhetshotell

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 24 maj 2018

Planen var lyxlägenheter signerade Oscar Properties. Men det kan lika gärna bli lägenhetshotell. Eller ingenting. Nu svajar planerna rejält för påbyggnaden på Brf Biografen i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

I höstas sålde Oscar Properties sitt byggprojekt Biografen Penthouses till Axxonen för dryga 125 miljoner kronor. Axxonen kämpar dock för sin överlevnad just nu.

–Vi jobbar intensivt med att rädda det som kan räddas, sa Markus Klasson till E55 häromdagen.

Den senaste tiden har det varit strömhopp från styrelsen, som nu endast består av grundaren och vd:n Markus Klassson.

LÄS MER: Strömhopp från bostadsutvecklaren

Revisorn utreds samtidigt av Revisorsinspektionen, och storägaren Effnetplattformen har skrivit ned värdet på aktierna i Axxonen Holding till noll kronor.

Osäkert projekt enligt information till aktieägare

Markus Klasson själv vill inte säga om Axxonen har betalat något till Oscar Properties ännu, men ur ett prospekt som presenterades för Axxonens långivare i början av året framgår att projektet är osäkert.

”Vi måste säkerställa en kommersiellt gångbar marginal i projekten samt finansiering”, skriver Axxonen om projekten Biografen Penthouses och Altitude.

ANNONS

Enligt prospektet förhandlar Axxonen med säljaren både om sänkt pris och ny finansieringstruktur i Kungsholmsprojektet Altitude.

LÄS MER: Krisande bostadsutvecklaren:”Vi prioriterar ned kundnöjdheten”

” Liknande förhandlingar kan även bli aktuella i Biografen om det visar sig nödvändigt”, står att läsa i prospektet som skrevs i januari.

Lägenhetshotell på taket

Men Axxonen är också tydlig med att man söker efter alternativa köpare som företagskunder och investerare som är sugna på att köpa ” lägenheter som investeringsobjekt med löpande intäkter från uthyrning.”

Går inte det vägen utvärderar man alternativa affärsmodeller, som att göra om både Biografen Penthouses och Altitude till lägenhetshotell. Utmaningen ligger i att hitta en lämplig finansieringsstruktur, konstaterar Axxonen i prospektet.

Frågan är hur den befintliga föreningen Brf Biografen ställer sig till att få ett lägenhetshotell på taket? Föreningen känner sig redan lurad på byggrätten på föreningens tak som ska ha sålts för bara 10 miljoner kronor till Oscar Properties bolag av en interimstyrelse som Oscar Properties själv varit med och tillsatt, något SvD rapporterat om. Samma byggrätt som Oscar Properties sen sålde vidare till Axxonen.

Huset måste förstärkas

ANNONS

Enligt SvD behöver huset förstärkas för att vara lämpligt att bygga på. Och för Oscar Properties verkar det vara oerhört viktigt att få förstärkningen gjord. Bolaget knackar dörr och försöker övertyga föreningens medlemmar att rösta för förändringen och har också medgett att man är villig att betala för att få igenom förstärkningen, enligt SvD.

Under tiden jobbar mäklarna på, VIP-starten av försäljningen är igång. Även företag får köpa är det sagt, men ambitionen är att det ska bli en äkta bostadsrättsförening, berättar mäklaren, för annars blir inte lägenheterna belåningsbara.

Mäklare har redan börjat sälja

Enligt Fastighetsbyrån är 8 lägenheter redan bokade, men ingen är bunden till något. Ingen bokningsavgift eller handpenning behöver läggas i det här läget. Om det blir något överhuvudtaget är avhängigt utfallet på den befintliga föreningens bolagsstämman som ska hållas en bit in juni.

–Just nu jobbar man mot inflyttning sista kvartalet 2019, första kvartalet 2020. Om det inte blir några förseningar, säger Fastighetsbyråns mäklare.

LÄS ÄVEN: Banken som sticker ut när det gäller kortsäkerhet vid näthandel 
LÄS ÄVEN: Tusentals pensionärer släpar efter med hemtjänstfakturor
LÄS ÄVEN: KO öppnar för process mot bostadsbyggare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS