News55

Malmö stad nedringt av äldre efter avgiftshöjning

Artikelbild
STOCKHOLM 20100914 :
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 mars 2016

Den senaste veckan har hundratals missnöjda och upprörda pensionärer ringt till Malmö stad. Orsaken är de införda avgiftshöjningarna i äldreomsorgen, skriver Sydsvenskan.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När man höjde avgiften för den mat som serveras inom äldreomsorgen med 112 kronor i månaden informerade aldrig Malmö stad om detta. Istället damp det plötsligt ner räkningar på det högre beloppet hos pensionärerna i kommunen.

Följden blev att Malmö stads handläggare blev nedringda av flera hundra upprörda pensionärer. Kommunen själv skyller det hela på att man haft problem med sitt postsystem.

Men det är inte den enda försämringen i ekonomin för de äldre i Malmö. Den 1 juli höjer man avgiftstaket inom äldreomsorgen med drygt två hundra kronor per månad, från 1 772 kronor till 1 991 kronor för alla med hemtjänst eller som bor på särskilt boende.

      LÄS MER: Upprop mot höjda hemtjänstavgifter

Upp till 2 600 kronor mindre per år

Trots regeringens beslut är det inte tvingande för Sveriges kommuner att höja maxtaxan. I Stockholm struntar man till exempel i beslutet och kommer inte att genomföra någon höjning.

Totalt påverkas närmare 8 000 malmöpensionärer av höjningen och för de som får betala maxbeloppet innebär det 2 600 kronor mindre att leva på varje år. De allra äldste och sjukaste blir de som drabbas hårdast.

“Väldigt olyckligt”

ANNONS

Jan Andersson, ordförande för PRO Skåne, säger till News55 att man ännu inte fått några reaktioner från sina medlemmar men att det här inte var vad man hade förväntat sig av kommunen.

– Det här är ju väldigt olyckligt, dels höjningarna i sig och dels att man inte lyckats informera de äldre ordentligt, säger Jan Andersson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS