News55

Måste man ansöka om inkomstpensionstillägget? - Pensionsekonomen svarar

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 14 juni 2021

Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

ANNONS
ANNONS

Hej pensionsexperten! Hur fungerar inkomstpensionstillägget som kommer efter sommaren? Vem är det som får det och behöver man ansöka om det redan nu? Vivi.

– Inkomstpensionstillägget kommer att kunna ge upp till 600 kronor per månad före skatt och kommer att gälla från och med september månad. Det här är en ny förmån som alla med en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad före skatt kan få som ett tillägg. Observera att man måste fyllt 65 år och att man kan få allt mellan 1 kr och 600 kronor i inkomstpensionstillägg. 

– Du som redan har allmän pension behöver inte göra något utan Pensionsmyndigheten kommer att pröva om du har rätt till inkomstpensionstillägg. Ingen behöver alltså ansöka om tillägget och besluten skickas ut under augusti månad.

Hej och tack för din spalt! Undrar vad det är för skillnad på ISK och kapitalförsäkring. VH Björn H

– Kapitalförsäkring och den relativt nya sparformen investeringssparkonto, ISK, har mycket gemensamt. Vilken du ska välja beror på vad syftet med sparandet är och hur aktiv du vill kunna vara. Man kan säga att ISK utvecklades med kapitalförsäkringen som förlaga och kan erbjudas av banker och värdepappersbolag. Båda sparformerna schablonbeskattas varje år på liknande sätt utifrån värdet och alltså inte på traditionellt sätt då beskattning sker i samband med att vinster/förluster realiseras.  

– En kapitalförsäkring har lite fler möjliga egenskaper som exempelvis att från en viss ålder kunna välja en utbetalningsplan över flera år (lämpligt om man pensionssparar) och att kunna styra vad som ska hända med pengarna om du dör i förtid. Med kapitalförsäkring finns tre olika alternativ för hur pengarna ska förvaltas: depåförsäkring (aktier, fonder och andra noterade värdepapper), fondförsäkring (enbart fonder) och traditionell försäkring (där försäkringsbolaget sköter all förvaltning och garanterar ett minsta belopp vid utbetalning). 

– Ett ISK är i den jämförelsen som en depåförsäkring där man kan blanda aktier, fonder och andra noterade värdepapper. Med kapitalförsäkringar förekommer ibland en avgift för själva försäkringen utöver dina innehav medan du med ett ISK bara betalar utifrån vilka fonder du valt eller courtage när du handlar aktier. 

– För dig som vill spara i enskilda aktier är en viktig skillnad att med kapitalförsäkring är det försäkringsbolaget som äger aktierna och därmed kan rösta på bolagsstämman. Med ett ISK så är du själv registrerad som aktieägare och kan rösta på bolagsstämmor. 

ANNONS

Hej, jag är pensionär och har tursamt nog pensionssparat så att jag har mitt på det torra, men jag har märkt att mina barn oroas för om de kan räkna med pension i framtiden. De har ca 20 år kvar till pensionen (med nuvarande pensionsgräns). Vad har du för råd till dem? Med vänlig hälsning Mikael i Eskilstuna.

Det första är att skaffa koll, börja med att logga in på minPension.se som ger bra överblick. För att ge sig själv de bästa förutsättningarna för en bra pension handlar det om att jobba heltid så många år som möjligt och se till att ha tjänstepension eller motsvarande sparande. Därutöver är det bra att ha ett särskilt privat sparande till pensionen. Det egna sparandet kan ge extra frihet, trygghet och inte minst viktig flexibilitet kring pensionsåldern i framtiden. 

Hej Mattias, jag har en fråga om sparande och risker med placeringar. Jag har betalat av mina lån och bor numera billigt i en hyresrätt. Har ett sparkapital som jag inte vill riskera på börsen eller i fonder. Allt verkar osäkert och jag vill sova gott om natten. Var placerar jag mina pengar bäst utan någon risk? Finns det inte längre något som liknar dom vanliga sparkontona som jag är van vid? Tack på förhand! Varma hälsningar! Liselott

– Det allmänna ränteläget är så lågt att det tyvärr inte går att räkna med någon avkastning på sparkonton de närmaste åren. Men en buffert på ett vanligt bankkonto behöver alla ha, för de förutsedda och oförutsedda utgifterna på ett par års sikt. För de flesta räcker 2-3 månadslöner för det. De pengarna ska inte utsättas för någon risk. 

– Men för att få pengarna att växa så behöver man ta risk på något sätt. Här kan du ställa dig frågan om syftet med ditt sparkapital (pension, drömresan, buffert) och hur länge du i så fall kan avvara pengarna. Ju längre du kan lyfta blicken för delar av kapitalet, desto fler alternativ finns. Den långsiktige som inte själv vill vara aktiv men ändå ge pengarna möjlighet att växa tycker jag ska titta närmare på och läsa om traditionell förvaltning. Då sköter ett försäkringsbolag alla placeringar och lämnar en garanti för en lägsta utbetalning vid en tidpunkt i framtiden. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS