News55

Miljarder till pensionsspararna

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 03 maj 2018

I helgen sätter Pensionsmyndigheten in 7 miljarder kronor på pensionsspararnas PPM-konton. Det är den högsta insättningen någonsin.

ANNONS
ANNONS

Nu kommer pengar från fondrabatterna och arvsvinsterna pensionsspararna till del. Drar man bort premiepensionsavgifterna på omkring 800 miljoner kronor är facit att 7 miljarder kronor kommer in på PPM-kontona om några dagar.

Fondbolag som har sina fonder med i PPM tvingas nämligen rabattera förvaltningsavgiften till spararna. Istället för att i genomsnitt betala 0,66 procent på det förvaltade kapitalet betalar spararna i snitt bara 0,22 procent. Det är bland annat den mellanskillnanden som nu kommer in. För summan köps det in flera fondandelar till spararna.

– Premiepensionsspararna får i år tillbaka ca 4,7 miljarder kronor i rabatter jämfört med 4,1 miljarder kronor förra året. Pengarna fördelas mellan pensionsspararna beroende på fondval och kapital, säger Erik Fransson chef för Pensionsmyndighetens Fondtorgsavdelning.

Han fortsätter:

– Rabatten leder till att fonder inom premiepensionen har låga avgifter vilket på sikt leder till en avsevärt högre premiepension för den enskilde spararen.

Arvsvinster fördelas också

Men spararna får också arvsvinster på 3,1 miljarder kronor.

Avgiften till systemet uppgår till 108,5 kronor per person. Något högre än tidigare eftersom den slutliga amorteringen av lånet som finansierade premiepensionens uppstartskostnad ingår i år.

ANNONS

På grund av de nya pengarna som hälls in på kontona kommer inte fondbyten som görs efter 3 maj att genomföras förrän i mitten på nästa vecka.

LÄS ÄVEN: 

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS