News55

Miljonärer rikare än någonsin medan fattiga blir fattigare

pengar
News55
News55
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

En expert kan konstatera att under de svåra ekonomiska tiderna har rika blivit rikare och fattiga blivit fattigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Connoisseurs har genomfört sin årliga kartläggning av de svenska miljonärerna. Enligt undersökningen har andelen svenska miljonärer med 100 miljoner stigit till sju procent. Förra året låg siffran på tre procent.

Claes Hemberg, ekonom, berättar för TV4 vad detta kan bero på.

— De har inte jobbat mer än oss andra, de har inte heller högre löner utan det är börsen som har gjort jobbet. Vi har en historisk börs-topp just nu och det gör att de här värdena syns också på de rikas konton, säger han till kanalen.

Tack vare svåra ekonomiska tider har bolagen höjt sina priser, vilket enligt Claes Hemberg gynnar ägarna. Men han påpekar samtidigt att det finns fördelar för gemene man.

— Det är pengar som går in i att starta nya företag och nya jobb så absolut finns det fördelar som vi alla kan ta del av, säger han.

Vinster skapar större gap

Det går dock inte sticka under stol med att börsbolagens vinster har gjort att fattigare har blivit fattigare i förhållande till miljonärerna.

— Det är ett problem att vi inte har bättre fördelning av ekonomin. Å andra sidan måste man skapa nya jobb och det måste vara det viktigaste, att bygga en långsiktigt stark ekonomi, säger Claes Hemberg och fortsätter:

ANNONS

— Men vi kanske måste ha samtal om att de här vinsterna inte kommer från lotteri eller tur, utan ofta har man jobbat, sålt ett företag och tjänat pengar som man sedan investerat på börsen. Så det handlar inte om girighet, utan företagande i grunden.

LÄS MER: Så lurade anställd på bank äldre på miljoner

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS