Amerikanska FBI varnar medborgarna för nya SMS-attacker från kinesiska hackers, och uppmuntrar dem att helt sluta med traditionella SMS.
Mest läst i kategorin
Efter den kinesiska hackerattacken är SMS- och telefontrafiken inte längre säker.
I Washington Post beskrivs hur den amerikanska medborgarnas telefontrafik utsätts för stora hot av den kinesiska hackerkampanjen Salt Typhoon. Och ingenting antyder att europeiska, och därmed svenska, telefoner skulle vara säkrare.
MISSA INTE: Skatt och pension: Då får du 950 kronor mer – i månaden
Kineser fick tillgång till deras SMS
Kinesiska aktörer har enligt FBI lyckats komma åt kommunikation från ett okänt antal amerikaner. Nu uppmanas invånarna att börja använda krypterade meddelandeappar för att skydda sin information.
Även om attackerna har skett i USA, är frågan högaktuell för Sverige.
Senaste nytt
Man antar att det är tryggt, men det är fel
I Washington Post beskrivs hur de flesta inte tänker på säkerheten. Man antar att de som styr och ställer hur information skickas mellan privatpersoners telefoner skyddas på bästa sätt. Men det är fel.
Bevisligen är SMS-funktionen osäker och lättillgänglig för ogärningsmän på nätet. Och det finns ingen tidsplan för när det är säkert att börja SMS:a igen. Därför kan det vara klokt att byta till säkrare appar.
Byt till säkrare appar
Enligt amerikanska myndigheter är end-to-end-kryptering det bästa skyddet mot att dina meddelanden hamnar i fel händer. Det innebär att bara du och mottagaren kan läsa meddelandet, medan mellanhänder – som teleoperatörer eller apputvecklare – hålls utanför. Appar som Signal och WhatsApp är några av de mest rekommenderade alternativen.
iMessage och Meddelanden inte längre säkert
Svenskar som använder iMessage eller Androids standardappar för SMS bör alltså vara försiktiga.
Hackarnas tillgång till data i USA kan få globala konsekvenser, menar analytiker. Insamlad information kan användas för att skapa sofistikerade attacker eller påverka internationella relationer.
Så skyddar du dig
Samtidigt kan svenska företag eller privatpersoner bli indirekt utsatta om deras kommunikation med amerikanska kontakter hackas.
Byt till krypterade appar, stäng av molnbackuper och undvik osäkra plattformar som TikTok eller arbetsappar som Slack.
Läs mer om ekonomi:
En finsk hög med sand kan vara svaret på din dyra elräkning
Då kan du få 3 343 kronor av Försäkringskassan – i månaden
Pensionsjättens blunder: Miljardinvesteringen värd noll kronor
Nytt rekord: Så mycket förlorade du på att inte köpa bitcoin i julas
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.