News55

Myndigheter varnar för kontantlagen

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 16 nov. 2018

Frågan vem som ska trygga kontanterna skapar två läger. Medan Riksbanken och Riksgälden tycker bankerna ska göra det, varnar Finansinspektionen och Konkurrensverket för konsekvenserna.

ANNONS
ANNONS

Det visar remissvaren som Bankomat, som själv äger in- och uttagsautomater har sammanställt.

– Det är lätt att tänka att det är bankerna som ska se till att det finns kontanter att tillgå. Men då missar man att kontantinfrastrukturen är samhällsviktig och att den därför bör upprätthållas och subventioneras av staten, säger Bankomats vd Nina Wenning.

Delbetänkandet ”Tryggad tillgång till kontanter” från Riksbankskommittén kom i början av sommaren. I det föreslås en ny lag som innebär att sex stora banker ska ansvara för att hålla infrastruktur för uttag och insättning av kontanter. Remissrundan visar att flera instanser är positiva till förslaget, till och med fler än vad som är negativa.

Riksgälden positiv

FRII, Hela Sverige, Riksbanken, Riksgälden, Riksidrottsförbundet, Svensk Handel, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Konsumenter, Sveriges Föreningar och Tillväxtverket tycker alla att bankerna ska ha kontantansvaret.

LÄS ÄVEN: Kontanterna kan bli Sveriges Trumpfråga
LÄS ÄVEN: Läsarbrev: Kräv faktura om restaurangen vägrar kontanter
LÄS ÄVEN: Riksdagskandidater vill ha kontanter

– Jag tror tyvärr att de som stödjer lagförslaget kommer att bli besvikna om det går igenom. Förslaget handlar bara om uttag och deponering och löser därför inte samhällsbehovet av att kontanter ska kunna användas vid kris och av personer i digitalt utanförskap. Framför allt saknas åtgärder för att handeln ska vilja ta emot kontanter, säger Nina Wenning.

FI varnar

ANNONS

Bankomat är så klart emot förslaget, liksom Finansinspektionen, Konkurrensverket, Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen. Finansinspektionen flaggar för att förslaget kan leda till otillåtna samarbeten mellan bankerna. Konkurrensverket å sin sida varnar för att lagförslaget skulle snedvrida konkurrensen.

– Vi vill att delbetänkandet nu läggs på hyllan och att det slutbetänkande som kommer om ett år i stället tar ett helhetsgrepp om kontantinfrastrukturen. Riksbanken bör få ett förtydligat ansvar för kontanthanteringen, där det ingår att ansvara för depåerna runtom i landet och att subventionera kontantinfrastrukturen, säger Nina Wenning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS