News55

Napoleons pistoler går under klubban

Artikelbild
Lådan med de två pistolerna som tillhörde den franske kejsaren Napoleon. Han gav dem till en bundsförvant i samband med sin abdikation 1814. (Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Pistoler som en nedslagen Napoleon Bonaparte fingrade på dagarna innan han försökte ta sitt liv går under klubban utanför Paris i veckan. De väntas inbringa uppemot 17 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Napoleons tillstånd var skört under kvällarna som föregick hans abdikation och exil till Elba, efter att stridslyckan vänt och den sjätte koalitionen intagit den franska huvudstaden våren 1814.

Enligt en utsaga från hans rådgivare Caulaincourt, som återges i auktionskatalogen, berättade Napoleons väpnare att den franske kejsaren brukade tala högt om att avsluta sitt liv och ofta inspekterade sina pistoler. Det väckte larmklockor.

Efter förlusten var han fullständigt deprimerad och ville ta sitt liv med de här vapnen, men hans väpnare gömde krutet, säger auktionsförrättaren Jean-Pierre Osenat.

I slutändan valde Napoleon att svälja det gift han då ständigt bar runt halsen, under natten till den 13 april på slottet i Fontainebleau utanför Paris. Men giftet var vid det laget gammalt och Napoleon klarade sig. Dagen efter skrev han under på sin abdikation, gav pistolerna i gåva till Caulaincourt och gjorde sig redo för exil.

Året därpå led Napoleon sitt slutgiltiga nederlag vid Waterloo, efter en dramatisk återkomst.

Auktionen hålls på slottet i Fontainebleau i helgen. Pistolerna beskrivs som vapnen som kunde ha ändrat historiens gång av auktionshuset Osenat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS