News55

När tas svenska skatteavtalet med Grekland och Portugal bort? - Pensionsekonomen svarar

Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2021

Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Denna vecka svarar Mattias bl a på frågan om varför pensionärer inte får göra avdrag för friskvård. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

ANNONS
ANNONS

Hej Mattias! Jag är egenföretagare och har inte haft någon möjlighet att spara tidigare i livet. Nu finns det lite överskott som jag vill avsätta för min pension. Hur ska jag tänka? Var ska jag börja? Hälsningar från Kristin 50 år.

– Det är aldrig försent att komma igång med ett sparande. Ett bra första steg är att logga in på minPension.se för att se hur din pensionsprognos ser ut idag. Om du varit egenföretagare länge och inte sparat något så riskerar du en mycket låg pension. Hur du lämpligast sparar beror på hur stort ditt överskott är och påverkas delvis av vilken bolagsform du valt. Pensionsmyndigheten har nyligen tagit fram en rapport som ger en bra introduktion till frågan. Där konstateras också att du som egenföretagaren har störst behov av att spara. Rapporten heter ”Eget sparande till pension – en konsumentvägledning”. När du tittat på den kan du välja ett pensionsbolag som du känner förtroende för och få hjälp vidare.

Hej, jag undrar om du kan svara på varför jag har tappat lite mer än 4000kr i pensionen, jag är född 19401106. Mvh Rolf

– Det är svårt att svara tvärsäkert på, inte minst då jag inte vet hur stor din totala pension är. Men en tänkbar förklaring är att du haft en del av din pension utbetald under en begränsad tid, exempelvis 15 år, och att den pensionsförsäkringen är färdigutbetald. Jag kan inte riktigt se ett scenario där du under föregående år skulle haft så dålig avkastning att effekten skulle vara så stor.

Hej. Varför får inte pensionärer dra av för friskvård? Höjningen av pensionen i september är orättvist satt. Jag har en pension efter 47 års arbete på 75 % brutto 9236:- och får en höjning på 75:- medan de som har pension mellan 11000:-/14000:- får 600:-. Vem kom på denna fördelning? Hälsningar Carina

– Såvitt jag vet finns inga privata avdrag alls för friskvård. Däremot är det en vanlig förmån som arbetsgivare erbjuder sina anställda och då med kravet att det erbjuds alla anställda oavsett ålder. Men att träning och motion är viktigt även för pensionärer har du helt rätt i. Att ta hand om sin hälsa är verkligen en bra investering för ett långt och aktivt liv.

– Vad gäller inkomstpensionstillägget så är det en kortsiktig lösning som den parlamentariska pensionsgruppen i riksdagen enats om. Konstruktionen har fått mycket kritik från flera håll, inte minst från Pensionsmyndigheten. Pensionsgruppen består av de partier som nu står bakom det svenska pensionssystemet. Bakom överenskommelsen står: Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Hej Mattias. Jag och min hustru har länge planerat att flytta till Portugal efter många års hårt arbete. Vi hade som plan att göra det redan 2018 men en operation och corona har kommit mellan. Vad gäller med skatteavtalen mellan Sverige och Grekland och Portugal. Är dessa borttagna och hur snabbt börjar detta gälla? Tacksam för svar. Göran med familj

ANNONS

– Regeringen har lagt ett förslag till riksdagen om att de skatteavtal som finns mellan Sverige och Portugal samt Sverige och Grekland ska sägas upp. Dessa avtal reglerar bland mycket annat hur vissa pensionsinkomster ska beskattas. Regeringens förslag är att skatteavtalen ska upphöra att gälla 31 december i år. Det innebär att de inte längre kommer att tillämpas från och med beskattningsåret 2022. Men det är alltså inte klubbat i riksdagen ännu.

– Det kan såklart ställa till det för er om det inte finns något nytt skatteavtal på plats. Vissa inkomster kan i värsta fall bli dubbelt beskattade. För att undvika detta så långt som möjligt gäller att ha koll på avräkningsregler och liknande.

Hej, jag och min dotter är väldigt oroliga över hur ekonomin i Sverige kommer se ut närmaste åren. Vi har ett ganska stort sparkapital (arv) på Swedbank som vi planerat att leva på. Vad händer om banken går i konkurs? Vilka garantier finns att få tillbaka sina pengar då? Är det klokt att spara i flera banker för att så att säga lägga äggen i fler korgar? Vänliga hälsningar JJ

– Vilket skydd som finns för ert sparande beror på hur pengarna är placerade. För pengar på bankkonton så är dessa normalt skyddade vid händelse av konkurs genom en statlig insättningsgaranti på upp till 1 050 000 kronor per person och institut. Har man mer pengar än så på ett bankkonto finns det alltså skäl att dela upp dessa på flera banker för att vara på den säkra sidan. Kontopengar är pengar som du lånat ut till banken och i den enklaste form är det också en tillgång som banken kan låna ut till andra kunder och tjäna pengar på ränteskillnaden däremellan. Se upp för bankkonton hos mindre aktörer som saknar statlig insättningsgaranti!

– När det gäller pengar som istället placerats i fonder eller investerats i aktier så är det andra regler som gäller. I det fallet är pengarna inte en del av bankens tillgångar utan fortfarande dina tillgångar som bara förvaras av banken. Dessa får inte blandas ihop och därför ska du alltid kunna få ut dina värdepapper i händelse av konkurs. Om det vid konkurs ändå inte är möjligt så finns ett begränsat investerarskydd för förlorade värdepapper på upp till 250 000 kronor. Är pengarna placerade i försäkring gäller ytterligare ett annat regelverk, men då är vi inte kvar i bankvärlden längre.

– Rent generellt är det klokt att sprida sina risker när man placerar pengar. Och den risken ska alltid anpassas till tidshorisont och syfte med sparandet. Om ni är väldigt oroliga för den ekonomiska utvecklingen så kan det vara värt att tänka på att det kan hända mycket med sparandet om det är placerat på börsen utan att banken för den skull hotas av konkurs.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]