News55

Nils blev hemlös i samband med pensionen

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 29 nov. 2017

63-årige Nils Junior Lundh pensionerade sig när han fyllde 61 år och tvingas därefter att leva som hemlös på grund av att pengarna inte räcker till, det rapporterar Aftonbladet. – Jag gjorde misstaget att jag tog pension vid 61, jag orkade inte jobba kvar längre. Och då får man inget bostadstillägg, säger Nils Junior Lundh i TV4:s "Nyhetsmorgon".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid 61 års ålder orkade Nils Junior Lundh inte längre jobba kvar på sin arbetsplats och fann ingen annan råd än att gå i pension, men livet som pensionär blev inte som Nils hade föreställt sig. I programmet “Nyhetsmorgon” i TV4 berättar han om livet som hemlös på Stockholm gator.

– Jag gjorde misstaget att jag tog pension vid 61, jag orkade inte jobba kvar längre. Och då får man inget bostadstillägg, säger han till Nyhetsmorgons programledare Tilde de Paula och Peter Jihde.

Nils Junior Lundh fortsätter:

– Vi hade ett möte med soc i somras, de säger att “Du har inte rättighet att komma här och begära något, då får du ta och stoppa din pension” – och bli ett socialfall, vilket jag inte vill vara.

      LÄS MER: Stockholms hemlösa äldre ska få nytt boende

Övernattar på T-Centralen

4 700 kronor. Det är summan som Nils har att röra sig med varje månad och det räcker knappast till det mest nödvändiga som mat och tak över huvudet. Under somrarna tältar Nils men nu när vintern är här är det svårare, berättar han.

– I kväll tänker jag ge mig ut någonstans och sova. Nu har jag varit på T-Centralen i natt. Och då sover man inte mycket. Kanske en timme, har jag sovit i natt. Då drar jag mig ut och så får jag sova en 7-8 timmar i alla fall, säger Nils Junior Lundh.

ANNONS

Drygt 34 000 personer i Sverige lever i hemlöshet i dag, enligt Socialstyrelsen. Samtidigt är mörkertalet stort, menar Stadsmissionens direktör Marika Markowits.

– Det finns också ett mörkertal när det gäller papperslösa och personer som är EU-migranter, säger Marika Markowits i “Nyhetsmorgon”.

      LÄS MER: Clara lindblom (V): Det är vår plikt att inte glömma de mest utsatta

Viktigt att nyansera bilden 

Enligt Marika Markowits är det också viktigt att förstå att dagens hemlösa ofta lever i hemlöshet till följd av andra orsaker än de vi vanligtvis förknippar med ett liv på gatan.

– Det som vi tidigare har tänkt som grundorsaken för hemlöshet – beroendeproblematik, psykisk sjukdom – blir allt mindre orsaken. Det är nu framför allt familjer och personer med låga inkomster som riskerar hemlöshet i Sverige och det är mycket oroande, säger Marika Markowits i “Nyhetsmorgon”.

Men för Nils Junior Lundh handlar det just nu bara om att överleva.

– Jag försöker leva så bra jag kan ändå, säger han.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS