News55

Nu blir det dyrare för pensionärer att resa med SL

En undersökning visar att svenskarna är rejält missnöjda med möjligheterna att ta sig runt med kollektivtrafik och bil på sina bostadsorter. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 09 jan. 2017

Under måndagen höjer Stockholms lokaltrafik priset på sina månadskort. Den största höjningen drabbar pensionärer och unga, något som News55:s grundare Artur Ringart anser är orättvist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag träder SL:s prisförändringar i kraft vilket innebär en höjning på månadskort. Höjningen kommer att påverka pensionärer och unga mest, något som News55:s grundare Artur Ringart vänder sig emot.

– Varje prishöjning drabbar pensionärer mer än andra. Det finns mycket som är orättvist och fel mot äldre. Prishöjningarna som SL har nu är bara ett exempel, säger News55:s Artur Ringart till Expressen.

Konkret innebär prishöjningen för vuxna att priset på månadskort höjs med fem procent till 830 kronor, medan höjningen för pensionärer och unga blir tolv procent, det vill säga 60 kronor, till 550 kronor. Förutom detta kommer zonerna försvinna och det blir fast pris på alla enkelbiljetter som gäller över hela Stockholms län, meddelar SL.

      LÄS MER: Nu måste frågor som berör äldre tas på allvar

Ska finansiera utbyggnader av kollektivtrafiken

Enligt trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) är de nya priserna ett sätt att finansiera kommande utbyggnader i kollektivtrafiken.

– Ingen vill ju höja mer än nödvändigt, de här pengarna kommer att återinvesteras krona för krona. Vi står inför en rad satsningar nu som behöver göras för att förbättra och utöka kollektivtrafiken, vilket inte minst behövs på grund av att Stockholm växer så fort som nu, säger Kristoffer Tamsons (M) till Stockholm Direkt.

Men Artur Ringart tycker inte att det argumentet håller.

– Alla kostnadshöjningar är kännbara för pensionärer, det är en extremt utsatt grupp i dag. Att kalla den här ökningen ”en mindre justering” är direkt hånfullt.

– Man använder argumentet förenkling som svepskäl för att få plocka de människor som har det som allra svårast på mer stålar. Det är käpprätt åt skogen, säger Artur Ringart till Stockholm Direkt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]