News55

Nu blir hantverkare och städhjälp billigare

Artikelbild
Enligt Arturo Arques, sparekonom på Swedbank, finns det en myt om att det bara är rika personer som använder sig av rut- och rotavdrag. Arkivbild. (Foto: Vilhelm Stokstad/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 29 juni 2024Publicerad: 29 juni 2024

Nästa vecka höjs taket för rut- och rotavdrag. För den som vill maxa skatteavdraget finns det en rad saker att hålla koll på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta tror att avdragen endast gynnar rika personer som äger sina bostäder, säger sparekonomen Arturo Arques på Swedbank.

Höjningen, som träder i kraft den 1 juli, innebär att taket för rot-avdraget höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Nytt är också att taken för rut- och rotavdraget separeras.

Det innebär att det går att köpa skattemässigt avdragsbara rut-tjänster för 75 000 under ett kalenderår och lika mycket rot, alltså sammanlagt 150 000 kronor. I dag finns ett gemensamt tak på 75 000 kronor.

Skatteavdraget har tidigare införts för att minska svartarbete i tjänstesektorn samtidigt som man underlättar för hushåll som vill använda sig av de här tjänsterna, säger Arques.Avdrag för miljarder

Den senaste tiden har hushållen drabbats hårt ekonomiskt. Köpkraften har fallit och konsumenter har hållit hårdare i plånboken, vilket har varit en av regeringens förklaringar till ändringen av avdraget.

Vi har inte anlitat snickare i samma utsträckning som tidigare, och inte heller gått till kemtvätten och skräddaren. Eftersom det är ganska personalintensiva verksamheten drabbas även sysselsättningen hårt.

I fjol gjorde hushållen sammantaget rotavdrag på 11,7 miljarder kronor. När regeringens förslag nu blir verklighet räknar man med att skatteintäkterna minskar med 960 miljoner kronor under 2024.

Används av pensionärerMed det sagt är det inte billigt för staten, säger Arques och understryker att avdragen kritiserats som en dyr subvention till rika personer:Om man tittar vilka som gör mest skatteavdrag så stämmer det delvis att rika personer gynnas, men om man tittar på hur stor andel av inkomsten som används för avdragen kan vi se att pensionärer också använder det mycket.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS