News55

Ny mätning: Fortsatt starkt stöd för kärnkraft

Artikelbild
Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 06 juni 2024Publicerad: 06 juni 2024

Stödet för ny atomkraft är fortsatt ovanligt högt bland svenskarna. Sex av tio kan tänka sig fler reaktorer. Bara en av tio vill avveckla, enligt en ny mätning från kärnkraftsindustrin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I spåren av stigande elpriser, en tilltagande politisk kärnkraftsdebatt, har svenskarna blivit allt mer positiva till kärnkraft.

Sex av tio vill se att dagens kärnkraftsreaktorer är kvar och kan också tänka sig att det byggs nya. Ytterligare en av fyra vill behålla dagens reaktorer, men inte bygga några fler, enligt Analysgruppen, som finansieras av de svenska kärnkraftverken.

Analysgruppen, som består av en rad forskare och experter på kärnkraftsteknik, har under snart 20 års tid låtit Novus ställa samma frågor till svenskarna för att pejla opinionen. De senaste två åren har stödet för kärnkraften parkerat på en hög platå. Runt 2018 var det bara tre av tio svenskar som ville se byggandet av fler reaktorer på svensk mark.

Flera faktorer

Klimatfrågan, ökade elpriser och den energikris som uppstod i samband med att kriget i Ukraina bröt ut är bidragande orsaker, säger Mattias Lantz, forskare vid Uppsala universitet och ordförande för Analysgruppen.

Mest positiva är män och personer som sympatiserar med Tidöpartierna.

En av tio vill avveckla atomkraften helt, oförändrat jämfört med de senaste två åren, men klart lägre än det tidigare snittet för 2000-talet på runt två av tio.

Det ser ungefär likadant ut i andra länder, enligt Mattias Lantz.

ANNONS

Vi observerar liknande ökningar av stödet för kärnkraft hos flera europeiska länder under samma tidsperiod.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS