News55

Ny rapport visar: Här är Putins stora miss

Artikelbild
Ryssland president Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 05 apr. 2023Publicerad: 05 apr. 2023

Vladimir Putin kan ha gjort en ödesdiger felbedömning. Det framgår av en ny brittisk rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland invaderade Ukraina för tidigt. Det konstateras i en ny rapport av det brittiska försvars- och säkerhetstankesmedjan Royal United Services Institute som SR har uppmärksammat.

Rapporten kommer också fram till att det kan ses som en strategisk felbedömning.

Oscar Jonsson, som är doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan säger till radion att teorin om framgång i kriget gick ut på att först ha en icke-militär strategi där man skulle infiltrera och slå ut ukrainska myndigheter men att den pusselbiten inte var på plats när den militära invasionen startade 24 februari 2022.

Jonsson menar att flera faktorer ligger bakom detta. En betydande faktor tros vara brister i informationsgivning från militära ledare till Vladimir Putin: Att underrättelser om positiv information tenderar att överrapporteras och att problem underrapporteras. Ofullständiga rapporter ska ha pekat på att det går utmärkt att invadera Ukraina.

Oscar Jonsson beskriver nuläget i kriget som att Ryssland inte gör några större vinster på befintliga fem fronter. Ukraina uppges från officiellt håll förbereda sig för en storoffensiv, något som Oscar Jonsson bedömer kan komma att ske i slutet av maj.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS