News55

Ny stämning mot Open AI och Microsoft

Artikelbild
Ännu en stämning riktas mot Open AI och Microsoft. Arkivbild. (Foto: Thibault Camus AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Mediebolaget Center For Investigative Reporting stämmer Open AI och dess partner Microsoft. Det är den senaste i raden av rättsprocesser mot företagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ideella mediebolaget – med bland annat nyhetsmagasinet Mother Jones i portföljen – jobbar med grävande journalistik och menar att Open AI utan tillåtelse har använt upphovsrättsskyddat material som bolaget producerat.

Det är mycket farligt och kan verkligen förstöra för oss som oberoende nyhetsmedium, säger bolagets vd Monika Bauerlein till nyhetsbyrån AP.

Microsoft och Open AI har tidigare stämts i liknande sammanhang, där tidningar hävdar att företagen olovligen använt texter för att utveckla sina AI-tjänster.

Bakom stämningarna ligger tidningar som The New York Times, The Chicago Tribune, The New York Daily News och The Denver Post.

Open AI och andra stora AI-entreprenörer avslöjar inte vilka datakällor de använder för att “träna” sina chattbotar. Men anser att mycket av det material som används omfattas av “fair use”, ett begrepp inom amerikansk lagstiftning som rör undantag i upphovsrätten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS