News55

Nya varsel mot Tesla – "vill försvåra"

Artikelbild
Unionen varslar om ytterligare sympatiåtgärder i Teslakonflikten. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 juni 2024Publicerad: 25 juni 2024

Unionen utökar nu sina sympatiåtgärder i Teslakonflikten. Tjänstemannafacket varslar om blockad av allt arbete som företaget Kiwa gör i Teslas lokaler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var den 14 maj som Unionen gav sig in i Teslakonflikten första gången. Då gällde det företaget Dekra, som besiktar utrustning åt Tesla.

Och nu gäller sympatiåtgärderna företaget Kiwa, som är Dekras konkurrent.

Vi har nu fått information om att Tesla sannolikt försöker utföra vissa besiktningsuppgifter med konkurrenten Kiwa, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.Därför har vi bestämt att lägga motsvarande åtgärd mot dem, som vi tidigare gjorde mot Dekra.”Olyckligt”

Blockaden innebär att anställda på Kiwa inte får arbeta åt Tesla i lokaler där elbilsjätten bedriver verksamhet. Detta träder i kraft den 4 juli klockan 15, om inte Tesla innan dess väljer att teckna kollektivavtal.

Vi vill försvåra för Tesla och på så sätt understödja IF Metalls krav på kollektivavtal.

TT: Har er första sympatiåtgärd gett någon effekt?

Ja, i den meningen att Dekra respekterar blockaden. Sen vet vi inte exakt om och hur många saker som står still till följd av detta.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Innovationsföretagen, där både Kiwa och Dekra är medlemmar, anser att beskedet är olyckligt.

ANNONS

De här bolagen har ju kollektivavtal och följer det. Och ändå så straffas de. Så det är jätteolyckligt att de dras in i det här varslet, säger Elin Lydahl, förbundsdirektör på Innovationsföretagen.

Enligt Elin Lydahl är det här varslet mer omfattande än det mot Dekra.

Fler platser omfattas av det här varslet, än det tidigare. Men exakt vad det innebär, har vi inte hunnit titta på.Inga nya förhandlingar

Fackförbundet IF Metall välkomnar sympatiåtgärden från Unionen.

Det behövs för att försöka pressa Tesla till att nå en lösning med oss i den här konflikten. Det tror vi är bra och att det fyller sin funktion, säger Simon Petersson, biträdande avtalssekreterare på IF Metall.

IF Metalls konflikt med elbilstillverkaren gäller att Tesla inte vill teckna kollektivavtal. Strejken har pågått sedan den 27 oktober förra året, och enligt facket finns det ingen förhandling med TM Sweden (Tesla) planerad i nuläget.

Vår plan är att vi fortfarande sträcker ut handen till Tesla och vill förhandla. Annars så tittar vi kontinuerligt på att utvidga möjligheterna till konfliktåtgärder.

Vilka åtgärder detta handlar om vill inte Simon Petersson kommentera.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS