News55

Oklart vad Uber-olyckan kostar Volvo

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 29 mars 2018

Uber har ingått en förlikning efter dödsolyckan med en självkörande Volvo-bil. Hur mycket, och om Volvo Cars har betalat något, vill Volvo inte säga.

ANNONS
ANNONS

Det står klart att familjen till den 49-åriga kvinnan som dog i Arizona i USA på grund av en självkörande bil har kompenserats på något sätt. Hur är fortfarande oklart, men en förlikning har träffats, skriver TT. Det är familjens advokatbyrå som bekräftat att maken och dottern har förlikats med taxiföretaget.

LÄS MER: Kvinna ihjälkörd av självkörande Uberbil

LÄS MER: Arizona säger nej till Ubertester

Uberbilen var en Volvo XC90. Bilen hade en förare men var i självkörande läge när olyckan inträffade för ett par veckor sen.

Men om Volvo Cars varit med i förlikningen på något sätt och hur mycket man i så fall tvingats betala vill Volvo inte säga.

–Vi har inga kommentarer till incidenten förrän utredningen är klar, säger Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Cars till E55.

Motorreporten Jonas Fröberg på SvD Näringsliv har tidigare konstaterat att dödsolyckan är en katastrof för Volvo.

LÄS MER: Uber når förlikning efter dödsolycka

ANNONS

Men Handelsbankens fordonsanalytikern Hampus Engellau är inte så säker på det. Enligt honom var situationen som uppstod inte särskilt avancerad, utan något en automatbroms ihop med radar och kamera borde kunnat hantera.

–Jag har svårt att se deras ansvarsförhållande – om det är som jag tror – att deras utrustning inte har funnits i bilen eller varit urkopplad. Det är en specialbil där man bara sålt skalet som en testbil, säger Hampus Engellau.

Tankarna hos Elaines familj

Enligt Volvo pågår utredningen men när den kan vara klar har Annika Bjerstaf inget svar på. I ett tidigare officiellt uttalande säger Volvo så här om olyckan:

”Vi är medvetna om olyckan och har sett den upprörande videon. Våra tankar finns hos Elaines familj och vänner. Uber samarbetar med lokala och nationella myndigheter och Volvo assisterar i dessa utredningar. Vi kan inte spekulera om orsaken till olyckan. Vi inväntar den fulla utredningsrapporten.”

Volvo Cars har ett ramavtal med Uber om att leverera tiotusentals basfordon som är kompatibla med självkörande teknologier mellan år 2019 och 2021.

LÄS ÄVEN:

ANNONS


 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS