News55

Om så många år blir pensionerna jämlika

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 06 dec. 2017

Utvecklingen går framåt, men kanske inte så snabbt som många tror. Om det fortsätter i samma takt kommer det enligt en ny rapport att dröja 150 år innan män och kvinnor har lika mycket i pension, det skriver Senioren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det kommer till pension och lön finns det fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män. Det många kanske inte vet att skillnaderna är större mellan pensionerna än lönerna, skriver Senioren.

I genomsnitt tjänar kvinnor 12 procent mindre än män, men har i snitt 25 procent lägre pensioner.

I rapporten ”Kvinnors och mäns pensioner” (ISF) analyseras vad som ligger bakom.

– Skillnaden i lön minskar långsamt men säkert. 1994 var skillnaden 16 procent i snitt, idag är den 12 procent. Men när det gäller pensionerna kommer vi upp i så stora skillnader som 30 procent, säger Gabriella Sjögren Lindquist, forskare och författare till rapporten till Senioren.

      LÄS MER: Så förändras pensionerna efter årsskiftet

Skillnaderna slår hårt

Även om pensionssystemet är könsneutralt slår skillnaderna under arbetslivet hårt mot pensionen. Det beror till stor del på att pensionen baseras på inkomsterna under hela livet. Eftersom kvinnor i regel tjänar mindre än män, oftare arbetar deltid, är mer sjukskrivna och tar ut mer föräldraledighet får de även mindre i pension.

I det tidigare pensionssystemet beräknades pensionen på de 15 bästa inkomståren av 30, något som bidrog till att deltidsarbete och föräldraledighet inte gav lika stor effekt.

ANNONS

Tjänstepensionen är den största boven när de kommer till skillnaderna mellan kvinnor och män eftersom det överför och befäster inkomstskillnaderna från arbetslivet till pensionen enligt ISF-rapporten.

De största skillnaderna mellan könen är bland de som har högst pension. Bland dem har kvinnorna 31 procent lägre pension medan genomsnittet över alla grupper ligger på 25 procent.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS