News55

Optimera din pension: Vikten av att välja rätt vid allvarlig sjukdom

Artikelbild
Den som drabbas av en allvarlig sjukdom kan behöva tänka till lite extra kring sin pension. Foto: Unsplash
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Drabbas du av allvarlig sjukdom finns det anledning att tänka till extra noga kring din pension. Ett beslut kan förbättra din personliga ekonomi avsevärt. Det skriver forskning.se

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tar du ut din tjänstepension under en begränsad tidsperiod – på till exempel fem eller tio år får du en högre summa per månad jämfört med om du väljer att ta ut tjänstepensionen livet ut. 

Det kan låta självklart men faktum är att hela sju av tio personer i 65-årsåldern som fick ett allvarligt cancerbesked strax före pensionsvalet valde att ta ut tjänstepensionen livet ut, och därmed får en förhållandevis lägre summa per månad. Det framgår av rapporten Hälsochocker och val av utbetalningstid i tjänstepensionen, från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, som forskning.se har tagit del av. 

Forskarna är förvånade över att inte en högre andel av de som fått sjukdomsbesked valt att ta ut pensionen under en kortare tid, eftersom det för många sannolikt skulle varit mer ekonomiskt fördelaktigt. 

“Påfrestning från sjukdom gör pensionsvalet mindre viktigt”

Johannes Hagen, som är docent i nationalekonomi vid Jönköpings universitet, är en av forskarna bakom rapporten och bedömer att sjukdomen är en påfrestning som gör att pensionsvalet blir mindre viktigt, även om valet kan ha en stor betydelse för den egna plånboken. 

De som deltog i rapporten är tjänstemän i privat sektor som tog ut sin ITP 2-pension från Alecta under perioden 2008-2015. 

“Kan bli ett dyrt misstag”

Lever man ändå ett långt liv efter att man har fått ett allvarligt sjukdomsbesked skulle den sammanlagda pensionen dock bli lägre efter att den snabbare betalningen upphört. 

ANNONS

Länsförsäkringar har tidigare varnat för att ta ut tjänstepensionen under enbart fem år, vilket var tredje pensionär. Det kan bli ett dyrt misstag som i framtiden slår privatekonomin i spillror. Tusentals kronor av pensionen riskerar att försvinna om man väljer att ta ut pensionen på fem år. Mest utsatta är kvinnor som är mer benägna att välja en kortare utbetalningsperiod för pensionen, vilket News55 rapporterat om här

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS