News55

Oscar Properties erbjuder boende 200 000 kronor

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 31 maj 2018

Oscar Properties tar till nytt grepp för att få igenom stomförstärkningen i bostadsrättsföreningen Biografen, kan E55 berätta. Bostadsutvecklaren hävdar att en sådan måste göras i fastigheten oavsett om påbyggnaden genomförs.

ANNONS
ANNONS

I tisdags hade Oscar Properties möte med föreningen om den omstridda påbyggnaden Biografen Penthouses på föreningens tak.

Hittills har föreningen satt sig på tvären. Det skapat huvudvärk för Oscar Properties ledning, som sålde byggrätten till branschkollegan Axxonen för dryga 125 miljoner kronor i höstas. Axxonen har sedan dess å sin sida drabbats av stora ekonomiska svårigheter. Företaget meddelade häromdagen sina investerare att hela verksamheten avvecklas, vilket E55 var först att berätta om.

De boende ställer sig nu frågande till Oscar Properties nya giv och funderar över hur deras hus är renoverat och om det kan ha varit fuskbyggt från början.  Varför måste annars huset de bor i kräva en förstärkning, bara fyra år efter slutbesiktning, frågar sig de boende som E55 har pratat med.

Oscar Properties bekräftar för E55 att man vill förstärka huset oavsett hur det blir med påbyggnaden.

“Den externa konstruktionsingenjör, som gick igenom bärigheten i samband med försäljningen i höstas kom då till en annan slutsats gällande behov av förstärkningsarbete inför påbyggnaden än vad den ursprungliga externa konstruktionsingenjören gjorde. När nu påbyggnadsförstärkningen riskerar att dra ut på tiden vill vi genomföra den nya konstruktionsingenjörens rekommendation att förstärka en mindre del av huset oberoende av påbyggnaden”, skriver Oscar Properties marknadschef Malin Sparf Rydberg.

Ska syna korten

Enligt uppgifter till E55 har föreningen Biografen för avsikt att syna Oscar Properties påstående och tänker ta in en oberoende besiktningsman för att utreda om fastigheten är i behov av den förstärkning som Oscar Properties hävdar.

Helt klart är hela påbyggnaden är en ansträngd fråga. Oscar Properties koncernledning, med Oscar Engelbert i spetsen, skrev själv till föreningens medlemmar för ett antal veckor sedan att bolaget har ”förståelse för att omfattningen av stomförstärkningen och dess påverkan är ny information” för de boende.

ANNONS

De boende har erbjudits 100 000 kronor per hushåll av Oscar Properties, enligt material som E55 tagit del av. De lägenheter som behöver evakueras har blivit lovade ytterligare 100 000 kronor för att ägarna måste bo någon annanstans under byggtiden, som planeras till cirka 18 månader. Alla lägenheter slipper också betala månadsavgift under den tiden.

Köper tillbaka en lägenhet

För en lägenhet skulle ingreppet innebära en större förändring än för andra. Förstärkningen skulle leda till att lägenheten får en helt annan planlösning jämfört med hur den ser ut idag. Den lägenheten har Oscar Properties erbjudit sig att köpa till marknadspris. Företaget vill bygga om den, för att sedan sälja den igen med ny planlösning till en privatperson. För föreningen accepterar inte juridisk person.

Enligt Oscar Properties finns det flera fördelar för föreningen att gå med på stomförstärkning och påbyggnaden: som att föreningen får in de 10 miljoner kronor som Oscar Properties bolag betalade för rätten att bygga på föreningens tak. Pengar som föreningen ännu inte fått, utan ska få vid tillträdet, enligt det omtvistade avtalet.

”Arkitektoniskt lyft av huset”, är en annan fördel som Oscar Properties tar upp för att övertyga de boende, liksom ”nedsänkta sopnedkast i marken” och fler cykelställ.

Av allt att döma har Oscar Properties redan räknat in resultatet av Biografen-affären med Axxonen i sitt resultat för förra året. Men frågan är fortfarande – blir affären eller projektet av?

LÄS MER: Axxonen stoppar lyxprojekt
LÄS MER: Axxonens revisor till E55: ”Nu har du fått veta mer än jag får säga”
LÄS MER: Axxonens långivare behandlas olika
LÄS MER: Hundratals miljoner till lägenheter– på egen risk

 

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS