News55

Partiledare med dålig koll på pensionerna

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 mars 2016

Våra partiledare har dålig koll på sina pensioner. När Aftonbladet frågade riksdagens samtliga partiledare var det bara två av åtta som svarade och en enda som hade någorlunda koll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter ett stort antal artiklar som skildrat det svenska pensionssystemet har Aftonbladet, för att få veta vad partiledarna tycker i pensionsfrågan, ställt fyra frågor till dem.

Men av åtta partiledare svarade bara två medan de övriga sex hänvisade frågorna vidare. Bara en av Sveriges partiledare hade någorlunda koll på sin egen pension.
Frågorna som ställdes var:

1. Tycker du att det är rimligt att hundra­tusentals pensionärer bara har 3 000–4 000 kronor att ­leva på när hyran är betald?

2. Vad vill du göra åt det?

3. Är du och ditt parti för en ­total översyn av pensionerna?

4. Till sist, vad får du själv i pension vid 65?

 

Bland svaren på fråga 1:

ANNONS

Socialdemokraterna:

”Jag förstår att det är väldigt tufft för många.” (Fredrik Lundh Sammeli, ledamot i Pensionsgruppen som svarade i Stefan Löfvens ställe)

Centerpartiet:

”Vårt pensionssystem bygger på att vi har tjänat in till det.” (Solveig Zander, Centerpartiets pensionsexpert som svarade i Annie Lööfs ställe)

Kristdemokraterna:

”Garantipensionen är låg.” (Aron Modig, ledamot i socialförsäkringsutskottet som svarade i Ebba Busch Thors ställe)

 

Bland svaren på fråga 2:

ANNONS

Sverigedemokraterna:

”Kraftigt höja garantipensionen. Vi vill även helt ta bort straff­skatten på pension och likställa nivån med arbete.” (Jimmie Åkesson)

Moderaterna:

”Vi vill att alla äldre som kan och orkar ges möjlighet att jobba några år till. Vi har därför föreslagit sänkt pensionärsskatt genom höjt grundavdrag.” (Johan Forssell, social­försäkrings­politisk talesperson som svarade i Anna Kinberg Batras ställe)

Liberalerna:

”I Liberalernas skuggbudget har vi förslag på höjt bostadstillägg. Vi anser att en större del av pensionen än i dag ska ingå vid bodelning.” (Mats Persson, representant i pensionsgruppen som svarade i Jan Björklunds ställe)

 

Bland svaren på fråga 3:

ANNONS

Socialdemokraterna:

”Det kan absolut finnas saker som behöver justeras. Därför gör pensionsgruppen just nu en bred översyn av pensionerna utifrån ett jämställdhets­perspektiv. Det blir färdigt under våren.” (Fredrik Lundh Sammeli, ledamot i Pensionsgruppen som svarade i Stefan Löfvens ställe)

Centerpartiet:

”Inte en total översyn men att förbättra och förändra där det behövs. En total översyn skulle skapa en osäkerhet och i dessa lång­siktiga placeringar är det av ondo.” (Solveig Zander, Centerpartiets pensionsexpert som svarade i Annie Lööfs ställe)

Miljöpartiet:

”Det är inget som Miljöpartiet driver för när­varande.” (Rickard Persson, talesperson i pensionsfrågor som svarade i Gustav Fridolins och Åsa Romsons ställe)

 

På den avslutande frågan om vad partiledarna själva kommer att få i pension vid 65 års ålder var det bara Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt som svarade. Jimmie Åkesson hade ingen aning och Jonas Sjöstedt svarade: ”Enligt prognosen ska jag få 30 100 kronor i pension plus riksdags­pensionen.”

ANNONS

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS