News55

Påstod sig vara bankman - lurade pensionärer på miljonbelopp

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 01 dec. 2017

På bara tre månader föll 17 pensionärer runt om i landet offer för den 24-årige bedragaren. Genom att låtsas vara bankman lyckades mannen blåsa de äldre på miljoner kronor. Nu ställs han inför rätta, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klockan halv två på morgonen fick Lennart Eriksson, 85, i Bromma ett telefonsamtal, skriver Expressen.

– Mannen som ringde sa att de gick igenom konstiga uttag på konton och att de hade hittat en utbetalning på 8 000 kronor till ett spelbolag på Bali, säger Lennart Eriksson till Expressen och fortsätter:

– Jag var förvirrad och gick på hans snack, så jag lämnade ut mina kontouppgifter.

      LÄS MER: Påstod sig vara vårdpersonal – stal äldres mediciner

Lurade äldre på totalt 1,8 miljoner kronor

Och redan nästa dag upptäckte Lennart Eriksson att en utbetalning på totalt 150 000 kronor hade gjorts till ATG. Därefter hade 18 000 kronor betalats ut från Lennarts konto.

Personen som ringde till Lennart den där natten är den 24-årige man som dömdes i Solna tingsrätt under fredagen till tre års fängelse för grovt bedrägeri. Mannen har från den sista april till augusti i år lurat 17 pensionärer på pengar – närmare bestämt 1,8 miljoner kronor som han använde för att finansiera sitt spelmissbruk.

Enligt tingsrättens bedömning är 24-åringens brott särskilt hänsynslösa och beräknande. Han riktade in sig på äldre mellan 75 och 90 år som är en särskilt utsatt grupp och många av dem var dessutom sjuka eller på annat sätt sköra, skriver Expressen.

ANNONS

      LÄS MER: Polisen allt bättre på att avslöja äldrebedragare

Åklagare: “Alla har drabbats hårt ekonomiskt”

Många av de drabbade har blivit av med både livsbesparingar eller pengar som har avsatts för särskilda ändamål och är nu i stor ekonomisk knipa. Och även om en del av dem har fått tillbaka sina pengar saknas fortfarande stora belopp.

– Alla har drabbats känslomässigt men en del har också drabbats hårt ekonomiskt, säger åklagaren Fredrik Ingblad till Expressen.

24-åringen dömdes också till att betala skadestånd på drygt 1,6 miljoner till de drabbade. Själv nekar mannen till brott.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS