News55

Expertens superknep höjer din pension med 2 300 kr – i månaden

pension
Genom att jobba ett extra år kan du få ett rejält klirr i plånboken. Foto: Alecta, Pensionsmyndigheten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 04 feb. 2025Publicerad: 04 feb. 2025

Pensionsexperten Staffan Ström på Alecta delar med sig av sina bästa tricks för att höja din pension med flera tusenlappar efter att den nya riktåldern för pension införs den 1 januari 2026.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Om mindre än ett år ersätts dagens pensionsålder med en riktålder istället.

Från och med 2026 kommer det nämligen inte finnas en fast ålder då du förväntas gå i pension.

Men det finns en förhoppning om att du ska jobba åtminstone till riktåldern, 67 år för nästa årskull, och gärna längre än så om du orkar.

E55 har redan tidigare skrivit om hur du kan förlora stora mängder pengar på att ta ut pensionen tidigare än så.

Men att ta ut pengarna senare än riktåldern kan innebära ett rejält påslag på pensionen, berättar Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

MISSA INTE: Stress: Så skadligt är det att jobba hemifrån – för din hälsa

“En superbra affär” för din pension

“Att jobba ett år till är en superbra affär. Och det beror på att du drar nytta av tre saker”, säger Staffan Ström till E55.

ANNONS

För det första får du lön ett år till.

“För det andra sparar du ihop pensionspengar ett år till. och de pengar du samlar ihop ska uppskattningsvis betalas ut under ett levnadsår mindre, vilket innebär att pensionen du får i månaden blir högre”, säger Staffan Ström.

ANNONS

Funkar som din spargris

Och för det tredje växer pengarna du har för varje år som går. Alla delar av din pension skrivs nämligen upp ett antal procent för varje år i arbete.

“Istället för att plocka ut pengar ur din spargris så fyller du på din spargris. De pengarna finns där för dig när du väl väljer att kicka igång din pension”, säger Staffan Ström.

Tusenlappar till i pension

Staffan Ström delar med sig av tre exempel på svenskar som sparar ihop till sin pension.

Den första är Bosse: En privatanställd byggarbetare med 36 000 kronor i slutlön, född 1963 och med tjänstepension från SAF-LO.

ANNONS

Om byggnadsarbetaren Bosse skulle gå i pension vid sin riktålder så får han 28 000 kronor i pension. Men genom att gå ett år senare i pension får han 29 700 kronor i pension istället.

Det är 1 700 kronor mer i pension, varje månad. Livet ut.

Då får du 2 300 kronor mer i pension

Ett annat exempel är Polisen Paulina. Om Paulina, född 1963 och med tjänstepension från PA16 går i pension med 41 000 kronor i slutlön vid sin riktålder så får hon 34 500 kronor.

Men genom att vänta med pensioneringen ett år så kan Paulina höja sin pensionsersättning med 2 300 kronor i månaden, till 36 800 kronor.

De får nöja sig med 1 500

Även ett tredje exempel, Undersköterskan Ulrika född 1963, med tjänstepension enligt AKP-KR och med en slutlön på 30 000 kronor, får höjd pensionsersättning. Procentuellt är det mer än byggarbetaren Bosse, 5 procent eller 1 500 kronor, i höjd ersättning av att sluta jobba vid 68 års ålder istället för vid 67.

Samtliga räkneexempel är framtagna av Alecta och utgår från att man dels jobbar heltid, och dels jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtalad tjänstepension.

ANNONS

Men om man inte “pallar”?

Det är bättre att byta jobb på jobbet än att sluta helt att jobba, menar Staffan Ström.

“Man kan be sin arbetsgivare om andra arbetsuppgifter, eller om att få gå ner i tid. Att jobba tre dagar i veckan beskriver många som en perfekt balans där man får långhelg varje vecka och ändå fortsätter att spara ihop till pensionen. Och är du utsliten av ett långt arbetsliv är det alltid bättre att få sjukpenning än att börja ta av sin pension tidigt”, avslutar Staffan Ström.

Läs mer om ekonomi:

Stress: Så skadligt är det att jobba hemifrån – för din hälsa

Då förlorar du 4 800 kronor i månaden i pension

Svenska småsparares tre vanligaste misstag, enligt börsproffset

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS