News55

Hur går man i pension? Vi guidar dig

En kvinna ser frågande ut. Vet du hur du gör för att få ut din pension? Om inte, här får du veta det
Vet du hur du gör för att få ut din pension? Om inte, här får du veta det. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Den allmänna pensionen måste du ansöka om, men de flesta kollektivavtalade tjänstepensioner börjar betalas ut automatiskt vid en viss ålder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det enklaste sättet att ansöka om din allmänna pension är att logga in på Pensionsmyndighetens webbplats och ansöka där, normalt tar handläggningstiden tre ånader så gör det i god tid, skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet.

Den allmänna pensionen

Den allmänna pensionen består av inkomstpensionen och premiepensionen och du behöver inte ta ut båda delarna samtidigt, eller lika stor del av dem.

Som minst kan du ta ut 25 procent av den allmänna pensionen, tar du ut så lite påverkas inte din pensions storlek så mycket, men du har rätt till pensionärsrabatter.

När du ansöker om att ta ut premiepensionen kan du teckna ett återbetalningsskydd till din partner, om du skulle dö först. Då avstår du dock från arvsvinster, vilket gör din pension lägre.

Du kan inte ta bort premiepensionens återbetalningsskydd om det en dag inte skulle behövas, som du kan med tjänstepensionernas återbetalningsskydd.

Tjänstepensioner

De flesta kollektivavtalade tjänstepensioner börjar automatiskt betalas ut vid en viss ålder, vill du påbörja uttaget senare måste du ansöka om det.

ANNONS

Vid vilken ålder den automatiska utbetalningen startar beror på vilket avtalsområde du tillhör, en del tjänstepensioner startar automatiskt vid 65 år, andra startar senare.

De flesta samlar på sig flera olika tjänstepensioner under sitt yrkesliv så kolla vilken uttagsålder som gäller för dina olika tjänstepensionsförsäkringar på minpension.se.

Uttagstiden

En annan viktig sak är hur länge du vill att dina olika tjänstepensioner utbetalas. Enligt en undersökning Pensionsmyndigheten gjort ångrar pensionärer mest att de valt för kort uttagstid.

När du väljer uttagstid, tänk på att när tjänstepensionerna är slut måste du klara dig på den allmänna pensionen.

För de flesta privata pensionssparanden fungerar det på liknande sätt så det är även här bra att i god tid kontrollera villkoren för att se om du vill ändra någonting, skriver Fredrik Rundkvist i Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS