News55

Jobbat hela livet – straffas med låg pension: "Värsta scenariot"

Pension ekonomi småföretagare egen firma tjänstepension
Många riskerar att gå miste om pension efter ett långt liv som egen företagare, på grund av flera fallgropar som Agneta Claesson berättar om. (Foto: Pensionsmyndigheten och Pexels)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Många som drivit eget företag och jobbat hårt hela livet riskerar ändå att få väldigt låg pension. E55 har intervjuat Agneta Claesson på Pensionsmyndigheten om hur du undviker två vanliga fallgropar. “I det värsta scenariot får du mindre att leva på när du blir äldre”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Agneta Claesson är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, och berättar om de farliga fallgroparna för småföretagare.

De som driver eget bolag riskerar att, trots lång och trogen tjänst, straffas för sitt hårda arbete med låg pension, berättar hon.

Boven i dramat

Din allmänna pension är kopplad till den lön du fått som anställd, eller överskott om du bedriver enskild firma.

“Tar du inte ut ordentlig lön, eller överskott, så får du en lägre allmän pension”, säger Agneta Claesson till E55.

Att inte plocka ut en marknadsmässig lön som bygger allmän pension är något som drabbar sex av tio egenföretagare.

Det finns ett tak för hur mycket lön du behöver ta ut för att maximera din allmänna pension. Det har även News55 skrivit om tidigare.

Taket för maximalt intjänande till allmän pensionen är 51 208 kronor per månad, vilket motsvarar 614 500 kronor för hela året (2024). Den gränsen än viktig att känna till, då kan du lättare utefter storleken på din inkomst planera hur du bäst kan spara, menar Agneta Claesson.

ANNONS
ANNONS

Ytterligare fallgrop för din pension

Men även om man ser till att få en allmän pension i samma nivå som andra med motsvarande samma lön som anställd, ska man tänka på att det finns ytterligare en vanlig fallgrop.

“Den allmänna pensionen är en viktig del, men det finns fler delar av pensionen. De flesta anställda i Sverige får en tjänstepension inbetald av företaget på minst 4-6 procent av lönen och den kommer vara en viktig del av den framtida pensionen.”

Tre av tio missar

Om du inte har ett sparande i din enskilda firma eller aktiebolag som kompenserar för den tjänstepension som de flesta anställda har bör du kompensera dig själv genom ökat eget sparande. Tre av tio egenföretagare saknar ett eget sparande, som kompenserar för avsaknaden av tjänstepensionen, berättar hon.

“Det rullar inte på automatiskt som det ofta gör för den som är anställd, du måste själv spara pengarna.”

Knapert på ålderns höst

Om man inte sparar tillräckligt riskerar man att få väldigt lite att leva på senare i livet.

ANNONS

“– “Då får man i det värsta scenariot mindre att leva på när man blir äldre”, säger Agneta Claesson.

Men det finns hjälp att få. Du kan själv på Pensionsmyndighetens webbplats räkna ut vad du kan komma få på din ålders höst med den inkomst du har idag, och sedan använda Pensionsmyndighetens verktyg för att komma fram till hur mycket du behöver sätta undan varje månad för att komma upp i de nivåerna.

Läs mer om pension:

Egenföretagare riskerar låg pension News55

Nu får du styra mer över din tjänstepension News55

Lägre pensioner för kvinnor trots mindre lönegap News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS