News55

Lägre pensioner för kvinnor trots mindre lönegap

En kvinna håller upp Pensionsmyndighetens kuvert. Våra löner blir mer jämställda men kvinnor kan i framtiden ändå vänta sig betydligt lägre pensioner än män
Våra löner blir mer jämställda men kvinnor kan i framtiden ändå vänta sig betydligt lägre pensioner än män. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Trots att lönegapen mellan kvinnor och män successivt minskar riskerar kvinnor att få betydligt lägre pensioner än män.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utvecklingen mot jämställda pensioner går långsamt, men i en del branscher blir lönerna jämställda redan om något år, i privat sektor hittas de branscher där det tar längst tid att nå jämställda löner.

Det här visar Skandias nya rapport Pensionsfällan – Så mycket sparande krävs för jämställda pensioner.

Löneskillnader

Rapporten visar att även om lönerna blir mer jämställda kvarstår stora skillnader i framtida pensioner och skillnaderna väntas bli störst för privatanställda tjänstemän.

För kvinnliga systemanalytiker som är 40 år och äldre väntas pensionsgapet bli så stort att de skulle vara tvungna att spara upp till 4 900 kronor i månaden för att få jämställda pensioner.

Inom exempelvis förskoleledning är lönerna i dagsläget nästan jämställda, men där behövs ändå ett kompletterat sparande på grund av hur ansvaret för familjen vanligen fördelas.  

En kvinnlig rektor i 40-årsåldern behöver spara drygt 600 kronor i månaden för att hon ska få samma pension som en manlig rektor.

ANNONS

Lägre pension i framtiden

ANNONS

“Trots stora framsteg på arbetsmarknaden, riskerar kvinnor även i framtiden att få lägre pension än män i samma yrke. Det är därför viktigt att förstå hur olika livsbeslut, som exempelvis deltidsarbete under småbarnsåren, påverkar pensionen. Mitt bästa råd är att prata pension vid köksbordet lite oftare, börja pensionsdejta”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i ett pressmeddelande.  

Gifta par kan överväga att föra över premiepensionsrätten inom den allmänna pensionen för att jämna ut pensionen mellan sig, men det inte möjligt för sambos.

I dag saknas det även en specifik sparform för privat pensionssparande för den breda gruppen löntagare.   

“Politiska initiativ för att även sambos ska kunna föra över premiepensionsrätter mellan sig och en ny sparform för eget pensionssparande skulle verkligen göra nytta. Men i väntan på en sådan utveckling så är kapitalförsäkring och investeringssparkonto de populäraste alternativen för sparande till pensionen”, säger Mattias Munter i pressmeddelandet. 

Om den trendmässiga utvecklingen av standardvägda löneskillnader fortsätter uppnås enligt rapporten jämställda löner för:

  • Kommunalt anställda år 2026.
  • Statligt anställda år 2035.
  • Regionalt anställda år 2041.
  • Privatanställda tjänstemän år 2050.
  • Privatanställda arbetare år 2057.

Pensionssmäll för svenska kvinnor – sämst i Norden

Svenska kvinnor är inte bara förlorare gentemot männen när de väl går i pension. Ingen annanstans i Norden är systemet så ojämställt som i Sverige, visar en ny rapport.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS