News55

Pensionerad illustratör: "Bli inte frilansare"

En person ritar illustrationer. Hon frilansade som illustratör under hela sitt yrkesliv och avråder från att bli frilansare eftersom det är hemskt att vara fattig. Hon klarar sig som pensionär tack vare att hon är van att leva sparsamt
Hon frilansade som illustratör under hela sitt yrkesliv och avråder från att bli frilansare eftersom det är hemskt att vara fattig. Hon klarar sig som pensionär tack vare att hon är van att leva sparsamt. Det är inte illustratören på bilden som texten handlar om. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Under hela sitt yrkesliv frilansade Margareta Samuelsson som illustratör, hon har älskat sitt arbete, men det har inte gjort henne rik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Margareta Samuelssons man levde hade de gemensam ekonomi, han hade en reklambyrå under flera år och den gav dem en stadig inkomst, men de sista åren blev även han frilansare, skriver Femina.

Kunde inte pensionsspara

Hennes man kunde pensionsspara, men för Margareta Samuelsson, som var frilansande kulturarbetare, var det i princip omöjligt.

Hon visste aldrig från den ena månaden till den andra hur mycket pengar hon skulle tjäna och lärde sig att leva sparsamt.

Hon fortsatte jobba några år efter att hon fyllt 65, men nu när hon är 83 tar hon inte längre några uppdrag.

Hennes man gick bort för 14 år sedan och hon blev ensam med alla kostnader och det är alltid dyrare att leva ensam än att leva tillsammans med någon.

Hemskt att vara fattig

Hon får i dag ut 13 000 kronor i månaden efter skatt och för kassabok för att hålla koll på sina kostnader, det hjälper henne att se vad hon kan spara in på.

ANNONS

Hon får också en änkepension på 5 000 kronor i månaden och köpte dessutom lite aktier i slutet på 1980-talet.

“Jag klarar mig. Jag har inga stora kostnader. Jag äger vårt lilla hus, och har bara en liten del av bolånet kvar att betala av och kan nog inte bo billigare än vad jag gör”, säger Margareta Samuelsson till Femina.

Hon säger att om hon var 20 år i dag skulle hon nog satsa på ett vanligt jobb och ha tecknandet som hobby.

“Bli inte frilansare. Skaffa dig ett fast jobb så att du får en fast inkomst. För det är hemskt att vara fattig och inte veta hur nästa månad kommer att se ut”, säger hon till Femina.

Men hon vill inte klaga, hon säger att hon faktiskt som pensionär har mer pengar över i slutet av månaden än hon hade under de år hon jobbade.

Pensionssmäll för svenska kvinnor – sämst i Norden

Svenska kvinnor är inte bara förlorare gentemot männen när de väl går i pension. Ingen annanstans i Norden är systemet så ojämställt som i Sverige, visar en ny rapport.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS