News55

Pensionären Margareta, 65, har inte råd med mjölk

Artikelbild
STOCKHOLM 2013-11-14
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 05 juli 2017

Margareta Eddeborn, 65, är pensionär och mår dåligt både psykiskt och fysiskt på grund av sin ekonomi. – En vecka innan pensionen har jag inga pengar. Då kan jag inte ens köpa mjölk, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Margareta Eddeborn, 65, valde att byta sin tvåa mot en etta för att spara pengar, men det är något hon ångrar bittert skriver Expressen. Idag lever drygt 355 000 svenska pensionärer under fattigdomsgränsen, något som bara ser ut att öka, enligt Eurostat.

Även om Margareta har fått 500 kronor mer i pension i månaden så förlorade hon bostadsbidraget i och med flytten. Detta gör att Margareta nu har mindre pengar kvar att leva för än innan hon flyttade ifrån sin tvårummare.

 – Det är skatten som äter upp allt, säger Margareta Eddeborn till Expressen.

Magont av ekonomisk oro

Margareta är tvungen att handla på avbetalning på exempelvis Apoteket och lider av magont på grund av sin oro över ekonomin.

I sitt liv har Margareta arbetat inom servicebranschen där hon började som 13-åring och hon har även arbetat en del statligt under årens lopp. När hon var 43 år orkade kroppen inte längre och hon kunde inte fortsätta att arbeta.

– Jag hade sådan värk att jag inte kunde fortsätta. Jag fick kämpa i några år men år 2000 fick jag min sjukpension, berättar Margareta Eddeborn för Expressen.

    LÄS MER: Berit Bölander, SKPF Pensionärerna: “Oacceptabelt att kvinnor har lägre pension”

ANNONS

Lever ensam

Sedan tio år tillbaka lever Margareta ensam och det är inte lätt att få ekonomin att gå ihop.

– Min ekonomi är gräslig. Jag har inga sparade pengar. Det är en sådan ständig oro och varje månad sitter jag här och räknar och räknar, säger hon till Expressen.

Den största delen av Margaretas inkomst på 10 800 kronor i månaden går till att betala hyran, räkningar och mat. Hon månadshandlar och köper allt på extrapris.

– Jag kan inte köpa nya kläder utan köper allt jag kan på second hand. Jag har inte ens ett par tusen kronor kvar att leva på.

Margareta tycker att situationen hon hamnat i på grund av sin dåliga ekonomi är förnedrande.

– Det sägs att Sverige går bra men då kan de inte räkna med oss pensionärer, för det märker inte jag. Våra pensioner är förskräckliga, avslutar hon till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS