News55

Pensionärer ger vårbudget tummen upp

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2018

Magdalena Anderssons vårbudget får klart godkänt av pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna och PRO. Men det hade kunnat göras mer.

ANNONS
ANNONS

Idag presenterade Magdalena Andersson vårbudgeten och på pensionärsorganisationen PRO säger man sig vara nöjd med satsningarna på äldre.

– Vi är nöjda med att regeringen väljer att investera i  sjukvården och äldreomsorgen. Välfärdsteknik och mobila vårdteam är steg för att ge en förbättrad äldreomsorg. Att man väljer att investera 400 miljoner kronor för att bland annat korta köerna är väldigt positivt, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO, till E55.

– Men det är viktigt att äldre får självbestämmanderätt över sin vård. Man ska inte tvingas på teknik som man inte vill ha, fortsätter Christina Tallberg.

Skatteklyftan ska bort

För PRO är satsningarna nog och de är nöjda med de löften om skattesänkningar som finns från regeringens sida.

– Regeringen arbetar också på att ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare fram till 2020, vilket är något vi kämpat för länge, säger Christina Tallberg.

På SPF Seniorerna är man i det hela nöjd men pekar på flera satsningar som man velat ha med i vårbudgeten.

– Det finns en rad sakfrågor som lyser med sin frånvaro, men där behoven av insatser är tydliga, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna i ett pressmeddelande.

ANNONS

Öka äldres livskvalité

Eva Eriksson pekar bland annat på att investeringsstödet för seniorbostäder har tagit slut samt önskar att det satsades mer på forskning kring äldres sjukdomar och läkemedel.

– Det genomförs dessvärre alldeles för lite forskning kring äldres sjukdomar och läkemedel, och det finns i Sverige idag inget nationellt vaccinationsprogram för äldre. Sådana enkla insatser som skulle förbättra äldrevården och öka äldres livskvalitet hade vi velat se i vårbudgeten, säger Eva Eriksson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS