News55

Smällen för pensionärer – kan få betala för mycket i skatt

Artikelbild
STOCKHOLM 20180126
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 feb. 2019

Vid årsskiftet ändrades skattereglerna och nu riskerar många pensionärer att betala för mycket i skatt, skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är nu i startfasen för de nya reglerna som pensionärer med tjänstepension riskerar att betala mer i skatt än de egentligen ska, skriver Expressen.

– En del kommer att få ligga ute med pengar, som egentligen inte borde vara nödvändigt för dem, säger Jan Andersson, första vice ordförande på Pensionärernas riksorganisation, PRO, till Expressen.

Den nya lagen ska ge Skatteverket en bättre översikt över vilken inkomst varje person har under året men i början, när lagen nu ska implementeras, riskerar det att leda till en del fel i beskattningen.

– Arbetsgivaren ska varje månad tala om vem man betalade ut ersättning till, hur mycket man betalade ut och hur stort skatteavdrag man gjorde, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Expressen.

Om man tidigare betalat enligt tabell på sin tjänstepension är risken att man nu i början får avdrag enligt tabell och  samtidigt får 30 procent i avdrag. Man kan därför behöva betala mer i skatt. Om man inte jämkar. Vilket också försvåras då man inte längre kan ha en stående jämkning utan måste jämka varje år.

– För de som bor på landsbygden kanske inte har ett servicekontor att åka till och det går inte att ringa och ordna det genom telefon. Det har upprört en del pensionärer, säger Jan Andersson till Expressen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS