Sveriges pensionärer nekas bostadslån trots att de har en stor förmögenhet i bostaden, det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.
Mest läst i kategorin
Allt fler pensionärer riskerar att bli så kallade ”fattigpensionärer” samtidigt som många sitter på en stor förmögenhet i sin bostad, det skriver Svenska Dagbladet.
Mellan sju och tio pensionärer i åldersgruppen 60 till 70 år äger sin bostad. Enligt en rapport från Pensionsmyndigheten skulle många av dessa kunna frigöra stora summor pengar genom att belåna sina bostäder. I genomsnitt uppgår värdet i bostäderna till nästan två miljoner kronor i åldersgruppen 65–74 år även om variationen är stor beroende på var i landet man bor.
Ensamhushåll drabbas hårdast
Trots detta säger tre olika storbanker nej till att låna ut pengar till en så kallad typpensionär och alla tre banker nekar ett ensamhushåll i villa med en genomsnittlig pension, att teckna bostadslån.
– En pensionär med en medelinkomst på 17 000 kronor per månad har i dag svårt att teckna ett vanligt bostadslån, oavsett vilken förmögenhet som ligger i bostaden, informerar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.
Särskilt svårt att få ett bostadslån har ensamstående kvinnor med en genomsnittlig pension. En ensamstående man med en genomsnittlig kommer däremot ha större möjlighet att teckna ett bostadslån, speciellt under sina första år som pensionär.
LÄS MER: Sveriges pensionärer fattigast i Norden
Hypotekspension ensam aktör
Tidigare fanns det så kallade seniorlån som utmärkte sig genom att räntan betalades med lånade pengar. Idag erbjuder endast en aktör den typen av lån och det är Hypotekspension.
Pensionsmyndighetens analytiker Erik Ferm, anser att seniorlån måste vara konsumentvänligt utformade med villkor och upplägg som är lätta att ta till sig.
– För att Pensionsmyndigheten fullt ut ska kunna rekommendera seniorlån behöver räntan närma sig nivåerna på vanliga bostadslån. Man skulle kunna tänka sig att bankerna kom med nya varianter av seniorlån, med en generösare kreditprövning för äldre personer med lågt belånade bostäder, säger Erik Ferm i ett pressmeddelande.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet