News55

Pensionärsorganisationerna: Gör om pensions-systemet

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 02 maj 2018

Visst är det bra med några kronor till för pensionärerna. Men det räcker inte. Hela pensionssystemet måste göras om, anser pensionärsorganisationerna.

ANNONS
ANNONS

Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas förslag under ett första maj-tal i Södertälje på tisdagen.

– De som arbetat ett helt yrkesliv ska ha det bättre, sa han enligt TT.

Pensionerna ska höjas med upp till 600 kronor i månaden före skatt för dem med inkomster mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Den gruppen består av ungefär 1,2 miljoner, eller 6 av 10 av dagens pensionärer i Sverige.

– Pensionerna är för dåliga. Har du slitit ett helt arbetsliv och ändå sitter där med så låg inkomst så att man inte känner en ekonomisk trygghet, då är det något som är fel, fortsatte Stefan Löfven.

LÄS MER: Hälften av kvinnorna blev fattigpensionärer

Men förslaget får ett ljumt mottagande i gruppen som det riktar sig till. Visst, höjningen är bra, tycker pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna och PRO. Men den räcker inte.

Kortsiktigt bra

– Den löser en del av problemen på kort sikt, ungefär som skattesänkningen för pensionärer vid årsskiftet. Men både löner, hyror och livsmedel kommer öka snabbare än pensionerna. Då blir det här en tillfällig lösning, säger Anna Eriksson, pressansvarig på SPF Seniorerna.

ANNONS

PRO är inne på samma linje.

“Varje kronas förbättring är givetvis nödvändig, men ytterligare ett extra tillskott till den allmänna pensionen löser inte problemet med ett ohållbart pensionssystem, som ger alldeles för låga pensioner för de som har jobbat hela livet”, skriver PRO i ett pressmeddelande.

För liten höjning

PRO tycker att höjningen är alldeles för mager.

“I genomsnitt räcker pengarna (4 miljarder) till en höjning av pensionen med cirka 280 kronor per månad. Det är inte tillräckligt för att minska de ekonomiska klyftorna till löntagarna. Klyftorna kommer tvärtom att fortsätta att öka eftersom lönerna ökar med i genomsnitt 500 kronor mer per månad än vad den allmänna pensionen gör”.

Både PRO och SPF Seniorerna efterlyser en ordentlig översyn av hela pensionssystemet.

“PRO:s inlägg i den debatten är att det inte går att lappa och laga längre – pensionssystemet måste ses över för att genomföra en generell höjning av den allmänna pensionen.”

– I dag är pensionssystemet finansiellt stabilt, men vi vill se ett pensionssystem som också ger pensioner som det går att leva på, och som ger något till den som arbetat ett helt liv. I dag ger systemet snittpensionären 13 500 kronor i pension. Den som aldrig arbetat får ungefär samma pension, säger Anna Eriksson.

ANNONS

Social hänsyn måste vägas in

Systemet är möjligen finansiellt hållbart, men det är inte socialt hållbart, enligt Anna Eriksson.

–Vi tycker förstås att det är bra att det finns en finansiell stabilitet i systemet, men sociala hänsyn måste vägas in också. Sverige skulle kunna titta på hur andra länder gjort, i flera utländska system finns också sociala hänsyn.

SPF Seniorerna vill att pensionsavgiften ska höjas, så att det kommer in mer pengar i pensionssystemet.

– Vi tycker att man skulle höja med två, tre procentenheter. Vi tycker också att pensionsinbetalningarna ovanför taket skulle föras in i pensionssystemet, det handlar om mellan 15 och 17 miljarder kronor, säger Anna Eriksson.

PRO tycker att pensionsfrågan måste tas i en vidare krets än de sex partier som i dag sitter med i Pensionsgruppen. Förhoppningen är att  ” det äntligen blir en öppen politisk debatt om pensionerna och pensionssystemet”.

LÄS ÄVEN:

ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS